Potpisan ugovor o izgradnji prve dionice autoputa Beograd – Sarajevo

0
220

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik turske kompanije “Tasyapi” Emrullah Turanli i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak potpisali su komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Beograd – Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vrijedan 250 miliona eura.

Potpisivanju komercijalnog ugovora u Vladi Srbije u Beogradu prisustvovao je i ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Mehmet Cahit Turhan, javlja Anadolu Agency.

“Bez povezivanja nema stabilnosti i nema važnije stvari za naš region od infrastrukturnog povezivanja. Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo početak je boljeg povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine koji će omogućiti brži razvoj regiona, a zadatak nas političara je da stvorimo uslove da građani u našem regionu žive bolje”, kazala je Mihajlović nakon potpisivanja komercijalnog ugovora, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je rekla da komercijalni ugovor koji je potpisan omogućava da se krene u izgradnju jedne od dvije dionice kružnog autoptua Beograd – Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa izradom projektne dokumentacije.

“Nadamo se da ćemo iduće godine potpisati finansijski ugovor, a 2020. i početi radove, Od izvođača očekujemo da radove izvodi u skladu s ugovorom i na vrijeme”, kazala je Mihajlović.

Naglasila je da je realizacija ovog projekta važna za dobre odnose između Turske i Srbije, i da predstavlja direktan rezultat prijateljskih odnosa između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Brzina kojom smo potpisali najprije memorandum, zatim okvirni sporazum sa ‘Tasyapijem’, a sad i komercijalni ugovor pokazuje posvećenost obje strane ovom projektu”, kazala je Mihajlović.

Dodala je i da trgovinski odnosi Srbije i Turske bilježe rast iz godine u godinu: “Trgovinska razmjena u 2017. iznosila je milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009, a učinićeno sve da ta razmjena u budućnosti pređe dijve milijarde evra.”

Turski ministar transporta i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan rekao je da Turska smatra Srbiju važnim faktorom za stabilnost u regionu i da je ugovor koji je danas potpisan samo početak kad je u pitanju dalje unapređenje odnosa između dvije zemlje.

“Jedan od pokazatelja koliki značaj Turska pridaje Srbiji je taj što Srbiju smatramo susjedom, iako između naših država nema fizičke granice. Predsjednici Turske i Srbije dali su veliki lični doprinos unapređenju odnosa između dvije zemlje. ‘Tašjapi’ je jedna od naših najboljih kompanija i vjerujem da će ovaj veliki projekat uspješno realizovati”, rekao je Turhan i dodao da je ralizacija ovako velikog projekta doprinosi razvoju, stabilnosti i miru u regionu.

Činu potpisivanja ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je rekao da je potpisivanje ugovora rezultat najboljih mogućih odnosa dvije zemlje, odličnih ličnih odnosa predsjednika dvije zemlje, kao i postojanja trilaterale Srbija – Turska – Bosna i Hercegovina.

“Malo ko je vjerovao da će ovaj projekat ikad biti realizovan, jer se radi o velikom, skupom i zahtjevnom projektu. Zahvaljujući potpredsjednici Mihajlović i Ministarstvu građevinarstva, projekat koji je doskora izgledao nemoguće, sad počinje da se realizuje. Srbija sa Bosnom i Hercegovinom ima najveću trgovinsku razmjenu u regionu, a ubjedljivo najgoru infrastrukturu, i zato je za poslovnu zajednicu ovo životno važan projekat. Takođe, ovo je jedna od rijetkih dobrih vijesti koja dolazi iz regiona, umjesto različitih taksi i blokada, i predstavlja važan doprinos procesu normalizacije odnosa u regionu”, rekao je Ljajić i dodao kako se stvaraju nove perspektive u odnosima Srbije i Turske.

Iz srbijanskog ministarstva saopćeno je kako komercijalni ugovor obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na izgradnji dionice Sremska Rača – Kuzmin, sa novim mostom preko rijeke Save, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu dionicu autoputa Beograd – Sarajevo, od Požege do Kotromana.

Sa kompanijom “Tasyapi” danas su potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Ugovori se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu u okviru programa stanogradnje za pripadnike snaga bezbjednosti Srbije.

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Prije potpisivanja ugovora, Mihajlović i turski ministar Turhan imali su sastanak, nakon kojeg je održan i zajednički sastanak srbijanskog ministarstva sa turskom delegacijom na kojem je rezgovarano o saradnji na infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti drumskog i vazdušnog prometa.

Mihajlović je na kraju sastanka ministru Turhanu uručila poklon, azbuku u zlatovezu, ručni rad žena sa sela, izrađen u okviru inicijative “Zaposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima”, koju zajedno sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Etno-mreža i NALED, saopćeno je iz srbijanskog ministarstva.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here