Potpisan Sporazum sa sindikatima u Tuzlanskom kantonu

0
240

Prema sporazumu, visina osnovice za obračun plaće uposlenicima u navedenim oblastima će ostati 404 KM, a visina naknade za korištenje godišnjeg odmora iznosit će 50 posto prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Jakub Suljkanović i predsjednici sindikata uposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave potpisali su danas Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) tokom 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum je rezultat socijalnog dijaloga i dogovora postignutog između Vlade i sindikata, a prema kojem će visina osnovice za obračun plaće uposlenicima u navedenim oblastima ostati 404 KM, visina naknade za korištenje godišnjeg odmora iznosit će 50 posto prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji prethodi usvajanju Budžeta TK za 2019. godinu, a od 1. aprila visina naknade za ishranu tokom rada će biti povećana sa sadašnjih osam na devet KM.

”Ovo je plod našeg socijalnog dijaloga i još jedna potvrda našeg međusobnog uvažavanja i razumijevanja sa sindikatima. On je sublimacija onoga što su predstavnici sindikata tražili, onoga što je opravdano i onoga što su realne mogućnosti Tuzlanskog kantona“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, saopćeno je iz Ureda premijera.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here