Potpisan Sporazum sa sindikatima u Tuzlanskom kantonu

0
83

Prema sporazumu, visina osnovice za obračun plaće uposlenicima u navedenim oblastima će ostati 404 KM, a visina naknade za korištenje godišnjeg odmora iznosit će 50 posto prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Jakub Suljkanović i predsjednici sindikata uposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave potpisali su danas Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) tokom 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum je rezultat socijalnog dijaloga i dogovora postignutog između Vlade i sindikata, a prema kojem će visina osnovice za obračun plaće uposlenicima u navedenim oblastima ostati 404 KM, visina naknade za korištenje godišnjeg odmora iznosit će 50 posto prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji prethodi usvajanju Budžeta TK za 2019. godinu, a od 1. aprila visina naknade za ishranu tokom rada će biti povećana sa sadašnjih osam na devet KM.

”Ovo je plod našeg socijalnog dijaloga i još jedna potvrda našeg međusobnog uvažavanja i razumijevanja sa sindikatima. On je sublimacija onoga što su predstavnici sindikata tražili, onoga što je opravdano i onoga što su realne mogućnosti Tuzlanskog kantona“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, saopćeno je iz Ureda premijera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here