Post festum: Novinare na Tušnju dočekao katanac! (Foto)

0
418

Već godinama u Slobodi se priča o obilježavanju 100. godišnjice kluba, spominje se još od “zlatne karike”, najavljivan je pohod na titulu, a od svega do sada, jedino su promovirani novi dresovi sa detaljima koji se baš i ne vide najbolje.

Međutim, u stvarnosti je malo novoga, a dosta stvari koje ne priliče klubu s takvom tradicijom. Jedna od njih je neprimjeren odnos spram predstavnika “sedme sile” koji nemaju ni pristojno mjesto u ložama, a da se ne govori o bežičnom internetu i drugim tekovinama novog tehnološkog doba.

Niko ne vodi računa ni o tome da se pres konferencije zakazuju nekad u 11 sati, a prošli put u 15.30 sati, što je za mnoge medije prilično kasno, pogotovo za pisane, jer se neka izdanja zaključuju baš u tom trenutku.

Novinare, koje kad zatreba iz Slobode zovu i mole za pomoć, u subotu, uoči utakmice Sloboda – Željezničar, dočekalo je neprijatno iznenađenje. Iako imaju uredne akreditacije, nije im dopušteno da na tartan stazu, odakle mogu fotografirati ili snimati tok utakmice, uđu sa glavnom službenog ulaza, kao do sada.

Čim se na vratima pojavi novi zaštitar, koji novinare prvi put vidi i smatra ih potencijalnom opasnošću po javni, red i mir na utakmici, zabrani im ulaz na stadion, s nalogom: “Ne možete ovdje ući, nego kuda i svi gledaoci, pa onda na metalna vrata ispod jednog reflektora”.

Oni koji su poslušali savjet, došli su pred metalna vrata, na kojima je, s unutrašnje strane, bio – katanac. A nikoga ni blizu da ga otključa! I da otvori vrata!

Neki su na ulaz čekali skoro do poluvremena, kada je intervenisao komesar za bezbjednost, pa su mogli konačno ući i početi raditi svoj posao.

Postavlja se pitanje: kakva je to organizacija derbija, u godini jubileja, kada se novinari tretiraju kao “zadnja rupa na svirali”, umjesto da im se omogući ono osnovno da bi svoj posao obavili kako treba i na vrijeme. (mp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here