Post festum: Ko je kriv za rukometnu blamažu decenije?

0
1046

Iako su se u posljednji čas dvije premijerligaške ekipe prijavile za domaćinstvo završnice Kupa BiH za rukometašice, ove sezone nijedan klub neće osvojiti trofej ovog natjecanja.

Komesar Zdenko Alpeza iz Mostara izvjestio je IO i Predsjedništvo RS BiH, te klubove, da nisu ispunjeni uvjeti za organiziranje završnice Kupa BiH, te se ovo natjecanje neće održati 20. i 21. maja, kada je predviđeeno kalendarom RS BiH.

Prema propisima, nakon odluke komesara natjecanja, zadnju riječ ima IO RS BiH, ali se ovo tijelo nije oglasilo, tako da ekipa Gruda neće braniti trofej osvojen prošle godine u Tuzli, niti će ga osvojiti Jedinstvo AtlasRelax, Ilidža ili Krivaja iz Zavidovića, ekipe koje su, uz Grude, izborile plasman na završnicu.

Za ovu blamažu, naravno, kriv je RS BiH, ni komesarovo „maslo nije za ramazana“, a jedino će ispaštati klubovi koji su počeakom sezone u svoje planove ukalkulirali i Kup BiH.

Posljednja završnica Kupa BiH organizovana je maja 2016. godine u Tuzli, a trofej je osvojila ekipa Gruda (Foto: Miro Petrović)

Nakon raspisanog natječaja za domaćina završnice Kupa BiH, okončanog krajem aprila, nijedna se ekipa nije prijavila za organizatora polufinala i finala Kupa. Grude, jer su pretprošle godine bili domaćini, Jedinstvo AtlasRelax zbog prošlogodišnje organizacije, Ilidža nije bila zainteresirana, a posljednji trenutak usmenu prijavu poslala je ekipa Krivaje izZzavidovića. Međutim, u procesu skupljanja sredstava, jer troškove ne snosi RS BiH nego klub domaćin, Zavidovićani su prijavu poslali tek 17. maja u večernjim satima.

Istoga dana, s obrazloženjem da žele „spasiti“ ženski rukomet, prijavu je poslala i ekipa Gruda. Najprije su pristali da završnicu organiziraju 20. i 21. maja, a potom su zatražili da se turnir pomjeri za tjedan dana, kako bi imali više vremena za doček ekipa i organiziranje natjecanja.

Sve su ekipe prihvatile da dođu u Grude, ali u terminu predviđenom kalendarom natjecanja RS BiH, odbivši prolongiranje, jer im ono donosi nove, neplanirane troškove.

Iz Krivaje su ponudili svoju organizaciju i svi su klubovi prihvatili i tu ponudu, osim Grud, čiji su čelnici javili da im je kratak rok za pripremu i dolazak u Zavidoviće.

U saopćenju za javnost UO Krivaje izrazili su ogorčenjem zbog ovakvog stava Gruda, pitajući istovremeno: ako su im dva dana nedovoljna za dolazak u Zavidoviće, kako su mislili za dva dana organizirati natjecanje?

U Jedinstvu AtlasRelax također su ogorčeni, jer smatraju da je komesar Alpeza išao „niz dlaku“ Grudama.

– Na polusezoni smo sve svoje planove usmjerili prema Kupu BiH. Jedina smo ekipa koja u duelu sa Grudama nije poražena i naše nade u osvajanje Kupa BiH bile su realne. Uostalom, angažirali smo tog natjecanja novog trenmera i nove igračice i sada od svega nemamo ništa. To je velika sramota za rukomet u režiji RS BiH i zbog svega više nemam namjeru uopće raditi u sportu – izjavio je direktor Jedinstva Elmir Grabčanović, dodavši da se poslije ovoga više neće niti želi oglašavati u javnosti..

Emoztivnu poruku s ovim u vezi na svom Facebook profilu napisala je igračica Jedinstva AtlasRelaxa, Splićanka Dora Vrdoljak, koja je prije igrala sa Split Kaltenberg i mostarsku Katarinu:

“Hvala” rukometni savez BiH, “hvala” komesaru, šta ste popišali rad i trud i sav krv i znoj koje su sve 4 ekipe prolile na terenu u zadnjih godinu dana… veliko hvala i zbogom… gasi svitlo nema više dana za ovaj savez… iskreno hvala curama zbog njih mi je najviše žaj, nema veze proslavit ćemo ga jer smo ga i osvojile i zalužile”.

Za divno čudo, dok iz klubova stižu osude i razočarenja, iz RS BiH se niko ne oglašava. Šute ko mumije, čekajući šta će uraditi SIPA prilikom pregleda kriminala što su ga pojedinci činili godinama, na štetu rukometa.

Priprema se završnica Kupa za rukometaše, dok je trud rukometašica vezan za kup natjecanje bačen u stranu.

Hoće li neko zbog svega odgovarati i ima li kraja nezakonitostima u radu RS BiH? (Miroslav Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here