Poslanici ljevice traže hitnu sjednicu Skupštine TK-a

0
465

Zbog posljednjih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, kao i zbog evidentnog uplitanja politike u rad Univerziteta, poslanici ljevice traže sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

– Poslanici ljevice traže da se na sjednici Skupština TK informiše od Vlade TK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Upravnog odbora Univerziteta kao i rektora UNTZ o posljednjim dešavanjima (fizičkom obračunu profesora i političkim pritiscima na rektora) i narušavanju autonomije Univerziteta. Također je neophodno da Skupština kao osnivač Univerziteta i donosilac Zakona o visokom obrazovanju utvrdi činjenice o primjeni Zakona.

Napominjemo da su poslanici ljevice prilikom izglasavanja novog zakona ukazali na nedostatke koji se tiču političkog uticaja na izbor rektora, prorektora, dekana, prodekana i Senata na UNTZ – kaže se u saopćenju SDP-a.

Donošenjem novog zakona, prošle godine su smijenjeni legalno i legitimno izabrani članovi Senata, rektor, prorektori, dekani i prodekani, a na njihovo mjesto postavljeni u tom trenutku politički podobni, koji su u međuvremenu, očigledno otkazali poslušnost vladajućim strukturama, navedeno je također. (ag, Fena, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here