Porošenko: Zašto je rat u Ukrajini važan Putinu

0
123

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je san njegovog ruskog kolege Vladimira Putina pojas zavisnih satelitskih država čiji suverenitet bi bio samo nominalan, prenosi Ukrajinska nezavisna informativna agencija (UNIAN).

Porošenko je naveo da je Putin itekako svjestan da bi gubitak Ukrajine značio da bi njegovi planovi da Rusija povrati status super sile propali.

“Putin je itekako svjestan da gubitak Ukrajine znači propast njegovih planova da ponovo uspostavi carstvo i povrati Rusiji status super sile… Zbog toga je ulog u ovom ratu ogroman”, rekao je ukrajinski predsjednik u Skupštini, Vrhovnoj radi, prenosi UNIAN.

Prema riječima Porošenka, “Putinov plan nije samo podjela Ukrajine, već podjela Evrope, koja preispituje svoje vrijednosti. Putinov san je o pojasu zavisnih satelitskih država, čiji suverenitet je samo nominalan”.

Porošenko je ranije danas potpisao ustavni amandman kojim se naglašava posvećenost Ukrajine učlanjenju u NATO i EU.

On je u Vrhovnoj radi istakao da članstvo u tim organizacijama vidi kao svoju “stratešku misiju”, navodeći da želi da zahtjev za članstvo u EU podnese do 2023.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji se također obratio ukrajinskim poslanicima, rekao je da “nema Evrope bez Ukrajine”, obećavši da EU nikada neće priznati rusko pripajanje Krima, koje se desilo 2014, i da će zadržati sankcije prema Rusiji.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here