Porodice žrtava s različitim očekivanjima čekaju presudu Karadžiću

0
117

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove danas će izreći drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže kako je teško prognozirati kakva će biti drugostepena presuda, ali da je najmanje što očekuje da se potvrdi prvostepena, odnosno da Karadžić bude osuđen na 40 godina zatvora.

– Očekujem, naravno, i da će se konačno preći preko tog famoznog dijela koji se odnosi na genocid počinjen 1992., prije svega tu mislim na Prijedor. Nadamo se da će sudsko vijeće napokon imati dovoljnu većinu i presuditi da se i u Prijedoru desio genocid – ističe Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović je, u povodu izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću zakazanom za 20. mart, izjavio Feni da ne očekuje ništa spektakularno da će se desiti, te da ne očekuje presudu za genocid u Prijedoru i ostalim općinama.

Dodao je kako očekuje da će Haški tribunal „udariti još jedan šamar“ žrtvama prijedorskog genocida, ali i žrtvama iz ostalih općina.

– Mislim da takvom jednom presudom, koja neće biti donesena na osnovu svih relevantnih dokaza koje je Tužilaštvo iznijelo, a pogotovo dokaza koji proizilaze iz masovne grobnice Tomašica, ali i svih ostalih s područja Prijedora i drugih općina, nego će presuda biti donesena pod uticajem nekih dijelova međunarodne zajednice koji žele da zaštite, prvenstveno Srbiju, ali i Radovana Karadžića, a mislim i Ratka Mladića, od odgovornosti za genocid u ostalim općinama osim Srebrenice – kazao je Duratović.

Predsjednica udruženja “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić kaže da strahuju kakva će biti nova presuda.

– Vjerujete li da sam uplašena? Bojim se jer su tražili da se promjene sudije i da su ustoličili one koji njima odgovaraju. Bojim se i za Srebrenicu šta će biti u presudi i da će reći da nije bio genocid. Ukoliko se to dogodi, valjda ćemo imati pravo na prigovor i žalbu jer ovo što se dešava je strašno – rekla je Ćatić koja traži posmrtne ostatke svog sina od 1995. godine.

– “Očekivanja su da dobije doživotnu kaznu i da ne bude presuđen samo za genocid u Srebrenici već i za druge opštine. Gdje je god došla njihova stopa, gdje je god prošla njihova vojska, napravljen je genocid, od Une do Drine. Očekujemo da sud donese pravednu presudu zbog budućnosti naše djece, zbog pravde. Ako presuda ne bude onakva kakva treba, onda će to biti genocid, ne samo nad nama majkama nego genocid nad pravdom”, kazala je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić uoči polaska sa sarajevskog aerodroma.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković nada se da će Haški sud sutra proglasiti Radovana Karadžića krivim po svim tačkama optužnice, posebno za genocide u Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

– Ono što me posebno zabrinjava kako i šta poslije presude. Da li ćemo to sve zaboravit za dva dana ili ćemo dokaze u presudi počet izučavati – kazao je.

Ako Žalbeno vijeće bude radilo po pravdi, dokazima i činjenicama i onim što se do sada utvrdilo za očekivati je da Radovan Karadžić dobije kaznu doživotnog zatvora i da mu se stave na teret i genocid za ostale općine gdje je počinjen – predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica.

Grabovica je naglasio kako je Karadžić za sve što je počinjeno 1990-tih godina jedan od glavnih aktera.

Karadžić je onom čuvenom izjavom prije agresije na BiH, kada jer rekao ‘Nemojte da odvedete BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak’, potvrdio da je on bio dio scenarija i plana i jedan od glavnih nosilaca svega onoga što će se kasnije dešavati, zapravo realizacije projekta stvaranja velike Srbije, gdje se to nije moglo ostvariti bez zločina kakvi su i počinjeni – kazao je Grabovica.

Izrazio je bojazan da Karadžić neće dobiti maksimalnu kaznu koju zaslužuje i da će to biti neki kompromis.

– Međunarodna zajednica je mnogo šta kreirala i kreira i bojim se da će iz tog razloga žrtve biti uskraćene a pravda oštećena. Zapravo mislim, da će zbog žrtava, da bi na neki način zadovoljili kaznu, preinačiti u kaznu doživotnog zatvora, a da će izostati ova kaznena djela koja mu se stavljaju na teret – kazao je Grabovica.

Naglasio je da očekuje da će pravda ipak biti zadovoljena zbog mnogo čega, a posebno zbog budućih generacija i što je to jedan od uslova da se takvo i slično zlo ne bi ponovilo. (vijesti.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here