Pored Zemlje će proći najsjajniji komet godine

0
215

Astronome amatere, ali i sve ostale zaljubljenike promatranja noćnog neba, ovih dana čeka jedna specijalna prigoda. Naime, približava nam se najsjajniji komet ove godine.

Komet naziva 46P ili Wirtanen projurit će vrlo blizu Zemlje i bit će to jedan od 10 najbližih susreta s takvim tipom nebeskog tijela od 1950. godine, javlja USA Today.

Također, prema informacijama časopisa Sky & Telescope, spadat će u 20 najbližih preleta kometa u zadnjih 1000 godina.

Komet će biti najbliže Suncu u srijedu 12., a Zemlji u nedjelju 16. prosinca. Tako će u nedjelju projuriti pored našeg planeta na udaljenosti od 11,265.408 kilometara.

Komet će se vjerojatno moći vidjeti golim okom, ali najbolje bi ga bilo gledati kroz dalekozor ili manji teleskop. Ono što je najvažnije kako bismo mogli lijepo promatrati komet je da se udaljimo od svjetlosnog zagađenja, tj. da se nalazimo što dalje od nekog većeg grada.

Kako će se vidjeti kod nas

Astronom amater Ivan Gašparić, tajnik Astronomskog društva Koprivnica, za Index je objasnio gdje, kada i kako tražiti komet na noćnom nebu iznad Hrvatske:

“Još nije sigurno hoće li komet biti vidljiv golim okom. Radi se o dosta malom kometu. Jezgra mu je promjera oko 1,2 kilometra. No, velika je prednost što će komet Wirtanen 16. prosinca proći jako blizu Zemlje“, rekao je Ivan Gašparić.

“Očekuje se da bi njegov sjaj trebao biti oko 3. magnitude, međutim problem je s kometima što se gleda ukupna magnituda. Komet nema točkast sjaj i svjetlost se mjeri po cijeloj površini. S kometima je uvijek malo problem jer čak da on ima, recimo, ukupan sjaj veći od 5. ili 6. magnitude, sjaj se raspodijeli na relativno velikoj površini i onda može ispasti da se ne vidi golim okom“, objasnio je.

“Naravno, mi se svi nadamo da ćemo ga moći vidjeti golim okom ili dalekozorom“, dodao je.

Komet ima poseban sjaj i lako ga je prepoznati

“Što se tiče razlikovanja kometa od zvijezda, komet je magličast. Ima mutan i zelenkasti sjaj. Skoro svi kometi su zelenkaste boje i po tome ih možemo prepoznati“, rekao je astronom amater iz Koprivnice.

“Svakako je najbolje promatrati ga od 10. do 30. prosinca kada će se gibati zviježđima Bik (Taurus) i Kočijaš (Auriga), a oko 16. prosinca će se možda vidjeti i golim okom, kada bude najbliže Zemlji“, dodao je.

Zašto je bitna koma kometa?

Komet je nestalno nebesko tijelo u Sunčevu sustavu, a sastoji se od jezgre, kome i repa. Jezgra je rahla tvorevina smrznutih tvari, leda s prašinom, oko koje se nalazi koma, a iz nje izvire rep. Koma je magličasti ovoj jezgre kometa, a sastoji se od plinova i prašine.

Zašto je bitno razlikovati jezgru i komu?

Koma, tj. magličast ovoj oko jezgre, pomoći će nam da primijetimo i prepoznamo Wirtanen na noćnom nebu. Naime, kako bismo ga uočili, trebamo na nebu tražiti magličastu točku čija se svjetlost prostire unaokolo, a ne točku koja ima oštru, definiranu i jaku svjetlost poput svjetlosti zvijezde.

Promatrat će ga i NASA

S obzirom na to da će komet nekoliko tjedana prolaziti pokraj Zemlje, znanstvenici NASA-e imat će priliku detaljno ga proučavati.

“Prelet će nam omogućiti da bolje proučimo kojeg je sastava komet Wirtanen, pogotovo kada se približi Suncu i kada će mu jezgra biti izložena sunčevoj svjetlosti“, rekao je astrofizičar Michael DiSanti iz NASA-e.

Za kraj, još jedna dobra vijest. Iz Odjela za astronomiju Sveučilišta Maryland rekli su kako “nema nikakve šanse da komet pogodi Zemlju“.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here