Ponos i predrasude: Sindrom “Agrokor”

5
411

Ponosni smo na tuzlanski, a bosanskohercegovački najznačajniji trgovački lanac, “Bingo”, na njegovih gotovo milijardu KM prometa i na preko 7.200 uposlenika, te na 200 poslovnih objekata, a posebno na kontinuirano ostvarenja godišnjeg profita ove kompanije i do 67 miliona KM. Zavidan i hvale vrijedan rezultat za frtalj vijeka postojanja, a uz jasno sjećanje na dojučerašnji inicijalni biznis sadašnjeg novopečenog bingovskog milijardera kroz zveket poker-aparata, umirujuće zujanje pčela i teški rudarski hljeb sa “sedam kora” jednog sasvim “običnog” jamskog električara. Nekad bilo, pa se (ne)spominjalo.

Inače, pet najvećih, sličnih, još živućih “trgovaca” u BiH godišnje obrće cijelih 2.5 milijardi KM i profitira “razlikom u cijeni” silne milione KM, uz kolateralno “prijateljsko kanibaliziranje” sebi sličnih, od hiljada malih, sitnih obrtničnih radnjica do “Interexa”, “Tuša”, “Merkatora” i sl., rastući i korporativno proždirući sve oko sebe. Poslovni ekstremni “booming” postepeno postaje dominirajuće menadžersko-mentalitetski stil ponašanja: stotine KM postaju stotine hiljada, milioni milijarde, a početna mukotrpna borba za egzistencijalni život odjednom i nenadano se pretvara u vile i ljetnjikovce, preskupe terence i helikoptere, bazene, svakodnevne antistres-masaže i kvarc-seanse, VIP-društvo, skupi viski, kavijar, ili otmjeni “vegan” poluasketski gastro-svjetonazor. Sve postaje relativno dostižno i jednostavno do banalnosti, uspjeh i osjećaj moći prema ljudima i stvarima se pretvaraju u mjeru težine godišnjeg prihoda i bankovnih računa, a sopstvena uloga, u principu, trgovca-preprodavca robe, postaje lična polubožanska fiksacija i mesijanski fetiš, bespovratno maligno rušeći samosvijest o stvarnom životu u bijedi ogromne većine “običnog” svijeta.

Tu negdje, u takvoj sivoj zoni sopstvene izmijenjene, pomućene svijesti i gubljenja osjećaja objektivnosti, najvjerovatnije, začinje se i destruktivna klica korporativne propasti i urušavanja svega što je vitalnost elementarne poslovne zdrave pameti. Oholost postaje način komunikacije prema drugima, sopstvena karijera počinje da se nudi kao uzor skromnosti i ultimativne moralnosti, a tranzicijska milijarderska sitno-preprodavačka “mudrost” kao vrhunska umjetnost štedljivosti, monaške skromnosti i lične posvemašne posvećenosti socijalnoj osjetljivosti i ukupnom probitku “sirotinje-raje”.

U tom otužnom kontekstu baš smo ovih dana imali priliku čuti direktno sa “Bingo-Kaptola” kako “smo uspjeli jer znamo štediti” a i da su “svi koji nisu štedili, propali”. Naravno, istovremeno je jasno naznačeno da je “sve postignuto zahvaljujući radu i malo sreće”, kao biber po pilavu, a da se “ne treba bojati, ali se treba puno truditi”. Takođe, vrijedno je ne zaboraviti važno bingovsko iskustvo iz europskog merhametli-bankarskog zoologija iz 2010. godine: dovoljno je da bankarskim pregovaračkim hijenama Evropske banke demonstrirate ličnu “skromnost boravka u običnim hotelima”, da bi Vam oni halalili preskromnih 8 miliona KM “gratis-hedije”. Što bi, parafrazirano, rekao znameniti Meša: “Na skromnost, odgovoriti skromnošću”. Jasno je da ključnu milijardersku ulogu u uspjehu igra i lična svakodnevna “provjera potrošnje vode, struje, vršnih opterećenja, kompenzacijskih baterija i reaktivne energije etc.” Ako je propuštena i činjenica restriktivnosti potrošnje toalet-papira, sapuna, ubrusa, spajalica i uredskog papira, to se podrazumijeva: “Bingo kralj štedljivosti.”

Konačno, šlag na tortu je dubokofilozofska sokratovska spoznaja vlasnika “Binga”: “Svi koji se udalje od naroda propadaju. Političari su se kod nas udaljili od naroda, pa zato propadaju.” Ali, očito ex-jamski električar nije, baš kao što nisu ni Miroslav Kutle, šesto dijete svojih siromašnih roditelja iz Širokog Brijega, Mirko Tuš, Zdravko Pevec, Ivica Todorić sa svojim “Agrokorom” i 6.5 milijardi EUR-a godišnjeg prihoda etc.

Sve narodni ljudi, štedljivi, marljivi i skromni: nek’ nam živi, živi rad! (Piše: Derviš Čičko)

5 Komentari

  1. Dervise, ako si ti zavoravio – ja nisam: king dobrih cijena je prvi milion napravio prekucavanjem isteklih rokova trajanja, ljudi su to danonocno udarnicki radili, neki u Tz, a neki u Ljubljani, Cakovcu….samo jedno treba razjasniti – ko je bio king iznad king-a? Toplo, toplije…..postace vruce ako se spomene politicka nazovi partija u kojoj se ogleda snooga nooroda…a noorod ce to pozlatiti, kao sto je uvijek i cinio !

    • Nije jedini, nažalost, a i ja “daleko pamtim”: jako puno drugih “prekucavaju” još i danas i naše živote. Ovdje se radi, uglavnom, o oholom malograđanskom licemjerju.

  2. Kad se jednom otvori ko stoji iza ovakvog “slucajnog” uspjeha. Kopex je bio hit dok vlasnici ne rekose da se mora prodati a fiktivni vlasnik samo da papire zavrsi.
    Cestitke za svaki uspjeh ali mizerna plata i ono radno vrijeme koje zene u bingu imaju nije ljudsko ali kapitalizam jede i svoju djeca kako bi bilo prihoda.

  3. Sve ok… opet, bolje i Bingo nego Konzum. Ako ništa, ono bar u po TZ ne moram na kasi pričati hrvatskim jezikom da bih bio uslužen. A pare odoše u UZP. E moje neće.

  4. DA NEBI BILO DILEME SKIDAM KAPU SENADU BINGU…ŽELIM MU SVE NAJBOLJE, ZDRAVLJE I PORODIČNU SREĆU. ONO ŠTO JE ON URADIO I ŠTO RADI VRIJEDNO JE NAJVIŠEG POŠTOVANJA…MOŽETE ZAMISLITI BOŠNJO A PREBOGAT..ŠTO JE GOTOVO PA NENORMALNO…..NIJE BOGATI AMRIKANAC ILI ENGLEZ ŠTO JE GOTOVO NORMALNO …..ONI KOJI ŽELE DA BUDU STOTI DIO BINGA NEKA ODU NA SAVJETAOVANJE KOD SENADA…,,ONIM LIJENIM I LJUBOMORNIM POČUJEM DA CRKNU OD LJUBOMORE. ….ZA MENE KONZUM MERKATOR I SLIČNI NIKAD NEĆE POSTOJATI…..MAKSUZ SELAM SENDU OD MENE I MOJE PORODICE…..KAPA DOLE STARI!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here