Politico: 28 ličnosti koje će oblikovati Evropu 2018.

0
436

Briselski portal Politico objavio je listu 28 ličnosti koje će, prema njihovoj analizi, utjecati na oblikovanje Evrope 2018. godine ocjenjujući da će lideri Evropske unije veći dio narednih 12 mjeseci provesti baveći se njenom budućnošću.

Na prvom mjestu je Christian Lindner, lider njemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke našavši se na čelu konzervativnog euro-opreznog segmenta biračkog tijela.

“Izvlačeći prekidač” u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Njemačku u političku krizu i postavio sebe u središte debate koja je uslijedila, navodi portal.

U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerovatno voditi diskusiju o smjeru Evrope, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da djeluje kao kočničar.

Više od bilo kog drugog političara Lindner će, bilo u ili izvan vlade, odrediti koliko stvari mogu daleko da odu.

Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja – političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu djelovanja narednih mjeseci.

Politico objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao sugestije, a zatim u nekoliko rundi debate rangirao ličnosti sa ciljem da se pronađu oni koji zaista, a ponekad i neočekivano, oblikuju svoje zemlje ili EU.

Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsjedničke, nije dovoljno da automatski kvalifikuje tu ličnost za listu 28 najutjecajnijih.

Lindnerova prva pozicija slijedi nakon dvije godine u kojima je lidersko mjesto na listi Politica bilo definisano rastućim talasom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016. godine) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadiq Khan 2017. godine).

Ta promjena odražava osjećanje u Evropi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se vjerovatno zaglavio, bar za sada, ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.

Politika se vraća u Evropu zbog čega je od prvih deset ličnosti na listi osam onih koji praktikuju “rat drugim sredstvima”, navodi Politico izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Carlu von Clausewitzu.

Poslije Lindnera slijede: britanski ministar ekologije Michael Gove – za koga se kaže da je “mozak koji stoji iza Brexita” (broj 2), francuska ministarka rada i “gvozdena pesnica Emmanuela Macrona” Muriel Pénicaud (broj 3).

Tu su i holandski premijer Mark Rutte (broj 4), predsjednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zloupotreba Laura Boldrini (broj 5), potpredsjednik Evropske komisije i bivši finski premijer Jyrki Katainen (broj 7), izvjestilac Evropskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt (broj 10), navodi Politico.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here