Pogledajte kako je bilo na 8. Proljetnim susretima Krečana (Foto/Video)

1
549

Na jezeru „Ontario“ u Bistarcu, općina Lukavac, održani su danas 8. Proljetni susreti Krečana.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Udruženje građana „Kreka“, na kojoj sudjeluju nekadašnji i sadašnji mještani starog radničkog naselja, svih nacija i vjera, svih političkih opredjeljenja i politički nezainteresovani.

Predsjednik UG „Kreka“ Derviš Čičko kaže kako ovo najstarije gradsko udruženje građana dva puta godišnje organizira susrete, zimske u decembru, a proljetne krajem maja, s ciljem njegovanja tradicije zajedništva, po čemu je Kreka odvajkada bila poznata.

Na današnjem druženju okupili su se mahom Krečani treće životne dobi, ali nije manjkalo pjesme, šale i evociranja uspomena. Zaigralo se i kolce, plesalo se i horski pjevalo.

Bilo je i “vaših pet minuta”, uz muzičku pratnju krečanskog prijatelja Klipija, pojavila se za mikrofonom hrabra g. Zineta Halilović, zapjevao je i Zvonko Čolić, nekadašnji vokal sedamdesetih godina popularnih tuzlanskih “Duga”.

– Ovo je uvetira za 40. susrete Krečana koji se pripremaju za decembar ove godine kada očekujemo dolazak više stotina Krečana iz cijele BiH i dijaspore, a jubilej će imati karakter proslave cijelog Grada Tuzla. U jubilarnoj godini očekujemo i ulazak u budžet Grada Tuzla stavke koja se odnosi na izgradnju novog društvenog doma kakav trenutno ne postoji u ovom velikom gradskom naselju – kazao je Čičko.

Radio je roštilj, sofra je bila prepuna delicija iz kućne radinosti: Nije, naravno, manjkalo “tekućih pitanja”, pa je vrijeme brzo prošlo.

Veseli Krečani plijenili su i pažnju posjetilaca jezera, koji su lijepo vrijeme u nedjelju iskoristili da uživaju u ljepotama „Ontarija“ i cijelog krajolika. (mp, Foto: Miro Petrović i Derviš Čičko)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here