Pogled iz Sarajeva: Zašto vojsci trebaju specijalci

0
722

Nakon što su u novembru 2015. godine u Rajlovcu ubijena dvojica vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na jednoj pres-konfereneciji u Domu OS u Sarajevu pitao sam ministricu odbrane Marinu Pendeš: da li se razmišlja o tome da se u okviru naše vojske formiraju specijalne snage? Kazala je da o tome ništa ne može konkretno reći jer nije usvojen dokument Pregled odbrane BiH. Državno Predsjedništvo je, poslije pet godina pripreme, taj pregled konačno usvojilo 24. novembra 2016. ali u njemu nema specijalaca.
Osim mene još su neki analitičari očekivali da bi se postojeća Brigada taktičke podrške iz Rajlovca mogla preustrojiti u specijalnu formaciju budući da su u njenom sastavu bataljon vojne policije i vojno-obavještajni bataljon, ali sve je ostalo po starom. Ova brigada, inače, zbog pomenutih bataljona ima poseban tretman u Operativnoj komandi OS BiH koja joj je nadređena. U vezi sa vojnim obavještajcima u Republici Srpskoj ranije su se pojavili neki strahovi o tome da li će se oni baviti i civilima, ali je ta isforsirana dvojba odmah otklonjena objašnjenjem da oni nemaju ovlasti da se bave uhođenjem građana BiH.

Kad sam se pomentim pitanjem obratio ministrici Pendeš, pored ostalog, rekao sam da bi specijalna brigada bila potrebna našoj vojsci radi dva razloga: prvo, da bolje štiti svoje kolege unutar kasarni i na poligonima i, drugo, da uvijek bude spremna da društvenoj zajednici, pored policije, pomogne u borbi protiv terorizma. Premda vojska ima svoje tačno određene nadležnosti ona ne bi, kao do sada, trebalo da bude izuzeta od suprostavljanja terorističkim skupinama i pojedincima, posebno ako bi došlo do eskalacije oružanog nasilja i težeg remećenja javnog reda i mira. Smatram da bi vojska morala imati spremne snage za specijalne operacije koje će biti sposobne svojim djelovanjem odgovoriti na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Specijalne formacije, kako u kojem obliku i veličini, imaju sve armije na svijetu budući da one, zbog svoje uvježbanosti i lakog a ubojitog naoružanja, mogu brzo i učinkovito djelovati u najsloženijim uvjetima. Uostalom , naši najbliži susjedi u Hrvatskoj i Srbiji imaju respektabilne vojne specijalce koje iz dana u dan jačaju novim posebno odabranim ljudstvom i adekvatnim pješadijskim naoružanjem, a za brza djejstva, pored terenskih vozila-točkaša, na raspolaganju imaju oklopne transportere, a za desante transportne helikoptere. Oni nisu konkurencija policijskim specijalcima, nego su im pri riuci za sadejstvo kad bi trebalo.
Zapovjedništvo specijalnih snaga Hrvatske vojske (nastalo iz jednog referentnog bataljona) ustrojeno je 2015. godine, U svom sastavu ima pet ustrojbenih jedinica. Cilj je planiranje, priprema i provedba specijalnih operacija koje uključuju tri osnovne zadaće: izravnu akciju, specijalno izviđanje i nadzor te vojnu pomoć u kopnenom okruženju. Zapovjedništvo je u Delnicama, a zapovjednik specijalnih snaga HV je brigadni general Perica Turalija.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije namijenjena za protivdiverzantsku, protitivterorističku, izviđačku, padobransku i ronilačku aktivnost u miru i ratu. Komanda brigade je u Pančevu, a u njenom sastavu je i padobranski bataljon lociran u Nišu čiji su pripadnici odranije poznati kao niški specijaci. Komandant brigade je brigadni general Zoran Veličković.

Teško je očekivati da bi se u skorije vrijeme naše oružane snage mogle pojačati specijalcima, jer manjem Be-ha entitetu, čiji se lideri zalažu za demilitariciju BiH, je im je vojska i ovakva kakva jeste suvišna. U Banjaluci u svemu kopiraju Srbiju, samo ne u pogledu vojske, jer Beograd jača svoju armiju a neki u RS bi da BiH nema Oružane sanage. Protivnici OS BiH mogu samo da sanjaju, jer u BiH je više onih koji uvažavaju vojsku i žele da ona bude po NATO standardima i da ima još veći kohezioni značaj u ovo vrijeme puno političkih trvenja. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here