Pogled iz Sarajeva: Uranijum u glavama

1
438

Kontroverzni predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pravi je majstor da od ničega napravi problem i, od tog ničega, prikupi poneki poen od onih koji mu još vjeruju. Ganut nad sudbinom srpskog naroda proširio je priču o tome da će iduće godine na poligonu Manjača biti vježba u kojoj će borbeni avioni NATO-a izvršiti gađanje municijom sa osiromašenim uranijumom. Obećao je da će dovesti 30.000 građana na pistu aerodoma Mahovljani kod Banjaluke da se američki avioni ne mogu spustiti. Tako pozvani narod, valjda, će se naoružati toljagama, krampovima, sjekirama, lopatama i drugim „smrtonosnim alatkama“. Da nije smiješeno bilo bi žalosno.

A pomenute vježbe još – ni na vidiku! Sve je u fazi usuglašavanja između nadležnih državnih organa i NATO-a, pa nije utvrđen ni scenarij, ni sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila. Neki portali i elektronski mediji su sve napuhali, iznijeli netačne podatke, a sve je iskoristio poznati narodni zaštitnik Dodik za svoju izbornu kampanju. Kao on je taj, a ne, na primjer, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ili ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji može spasiti Srbe od NATO-ovih manevara. Ko ne zna Dodika možda bi mu i povjerovao, ali zna se – ko je i kakav je on tip i na šta je sve spreman u borbi za fotelju.

Za ovu temu je bitno reći da je Bosna i Hercegovina članica Partnerstva za mir NATO-a i da u tom formatu sudjeluje kako u mirovnim misijama u svijetu, tako i u vojnim vježbama u inostranstvu i našoj zemlji. Od 2006. kad je ušla u to partnerstvo pripadnici naše vojske su bili na nekoliko desetina vježbi i pokazali odlične rezultate – i sve to bez osiromašenog uranijuma. Na taj način BiH podržava temeljni koncept tog partnerstva i doprinosi sigurnosti i stabilnosti u euroatlanskom prostoru, smanjenju prijetnji miru i jačanju veza kroz aktivnu suradnju i svoju posvećenost općim demokratskim načelima.
Također, Ministarstvo odbrane BiH ostvaruje uspješnu bilateralno-odbrambenu saradnju s velikim brojem država u i izvan Evrope, uključujući i Sjedinjene Američke Države. U sklopu bilateralne saradanje sa SAD-om, pored niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježba zračno-kopnene integracije „Air to Ground Integration“ tokom 2019. godine.

Naravno za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a koje podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo odbrane prethodno pribavlja odobrenje Predsjedništva BiH kao vrhovne komande, te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. Također, i za konkretnu vježbu, ukoliko se utvrdi namjera njenog organiziranja, BiH će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH.

Među dušebrižnicima koji su u medijima u Srbiji i RS-u digli svoj glas protiv inicirane vježbe na Manjači, a koji nemaju prave informacije, javio se i umirovljeni general Mitar Kovač koji iz Beograda dijeli lekcije (onima koji ih žele čuti) o tome kako zaštititi navodnu ugroženost Republike Srpske. Pošto je rođen u Ulogu kod Kalinovika smatra da se ima pravo miješati i u unutrašnje stvari BiH. Ocijenio je da je najava vojne vježbe NATO-a na Manjači direktna politička poruka Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu i izvjesna vanjska manifestacija pritiska prema narodu. Kovač je pobrkao stvari i on očito ne poznaje suštinu Partnerstva za mir NATO-a, premda u tom obliku vojne suradnje sudjeluje i Srbija.

Ovom generalu, inače, istina nije svojstvena, nego baš naprotiv – neistina. Veliki je to manipulator. To je potvrdio i tokom suđenja bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske RS-a generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu kada je kao “vojni ekspert” iznosio niz laži da bi odbranio tog ratnog zločinca. Čak i kad su ga haški tužitelji više puta uhvatili u laži, ni tada nije odustajao od svojih teza – a Mladić je u prvom stepenu dobio doživotnu robiju.
U onima koji brane Mladića, kao što je Kovač, uzrujani Dodik nalazi istomišljenike a gdje bi, inače, nalazio nego među srpskim nacionalistima.

A što se tiče vježbe na Manjači za obojicu bi bilo bolje da o stvarima koje ne znaju i ne govore, ali zalud je one koji ne žele čuti istinu ubjeđivati da nisu u pravu. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

1 komentar

  1. Gospodine Kozar,
    pohvale za kolumnu, odnosno za svu obrađenu tematiku Vašeg resora, koju Vi na Vaš osoben način, analitički i seriozno, čitaocima iznosite. Za nas, one koje tematika vojnopilitičkog komentara zanima, puna kapa.
    Koristim priliku da se sa sjetom prisjetim lijepih i pitkih priča – kolumni gospodina Mije Frankovića. Nažalost, već ih duže vrijeme nema. Nadam se da će da će nam zadovoljstvo pisanjem novih kolumni, gospodin Franković ponovo ukazati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here