Pogled iz Sarajeva: Ruski “humanitarci”

0
351

Ruska Federacija zna da u Srbiji i Republici Srpskoj ima svoje tradicionalne saveznike i na temelju toga taj prostor smatra svojom političkom sferom. Taj interes se pojačao nakon što je Moskva, ulaskom Crne Gore u NATO, izgubila svog pravoslavnog partnera u regiji i radi toga budno prati da Srbija bude vojno neutralna, ma kako to ko tumačio, a da se vlast u RS na sve načine odupire željama Bošnjaka i Hrvata da Bosna i Hercegovina uđe u NATO.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ima sjedište u Sarajevu, ali se ponaša kao da je ambasador u Republici Srpskoj budući da kontakte ima samo sa liderima tog entiteta dok se sa državnim ili predstavhicima Federacije BiH uopće ne sastaje ili je to čini vrlo, vrlo rijetko. U tome Ivancov nije izuzetak, tako su se ponašali i svi njegovi prethodnici u Ambasadi RF u Sarajevu. Kad se kolege obrate toj ambasadi za izjavu o ulozi Rusije u BiH dobije se identičan odgovor: „Mi smo ovdje da bismo pratili dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma”. Oni to, doista, revnosno prate, „na svoj način“, ali im ni na kraju pameti nije da reagiraraju kad se u RS krši taj sporazum, pogotovo kad Milorad Dodik verbalno dovodi u pitanje položaj onih koji nisu Srbi, a žive u tom entitetu.

Uostalom Rusi jedino investiraju u Republici Srpskoj, entitetu koji je u RF otvorio svoje predstavništvo, samo što se ne mođe da se zove ambasada. Kad Dodik dolazi u Moskvu sastaje se sa šefom tog predstavništva Duškom Perovićem, ali ne i sa ambasadorom BiH u RF Mustafom Mujezinovićem što samo potvrđuje odnos predsjednika RS-a prema državi u kojoj živi. I dok RF ima ugovore o poslovima u RS-u vrijednosti od nekoliko milijardi eura, dotle Moskva sa vlastima i privrednicikma u Federaciji BiH ne želi ništa da ima, premda je iz Sarajeva bilo inicijatriva u tom pogledu. Od takve suradnje Ruse po svemu sudeći odvraća upravo Dodik koji ne želi konkurenciju.

Dodikova servilnost prema Rusima ide dotle da im želi omogućiti da u RS-u otvore svoj humanitarni centar koji bi naizgled bio u toj svrsi, a u suštini to bi bila ruska obavještajna baza (i ko zna šta još) kod aerodroma Mahovljani u blizini Banja Luke. Planira i da ruski specijalci obučavaju kolege iz MUP-a RS-a. Ako bi se to realiziralo onda bi Moskva, osim u Srbiji, svoje prikrivene baze imala i u jednom dijelu BiH što bi za najveći dio njenih građana koji žele u NATO, bilo skandalozno. Premda Dodik ne mari za državne organe BiH, za te nazovi ruske centre, ipak, bi morao imati odobrenje Sarajeva. Zato što Vladimir Putin kao legalista ne vjerujem da bi ulazio u problem ignorirajući legitimnu vlast jedne međunarodno priznate države a BiH to, makar se to Dodiku ne sviđalo, jeste i bit će.

Bilo kako bilo, ruski prodor na Zapadni Balkan je evidentan i on će se, uz pomoć svojih saveznika, na ovaj ili na onaj način nastaviti. Da li će se, kad i kako vojno instalirati u BiH ostaje da se vidi. Istina je da bi Dodik Ruse kao “vatrogasce” ili “pripadnike“ Crvenog krsta rado vidio u entitetu na čijem je čelu, ali u Bosni i Hercegovini prostor za strane vojne trupe je već zauzet – tu je EUFOR koji ima svojih 17 kuća (čitaj: baza) i Štab NATO-a na Butmiru kod Sarajeva i to uz saglasnost organa oba bh, entiteta.  (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here