Pogled iz Sarajeva: Nekažnjeni Užički korpus

0
755

Na promociji jedne knjige u Domu vojske Srbije u Beogradu ovih dana među zvanicama u prvom redu sjedio je i penzionirani general Dragoljub Ojdanić (78). Beograđani bi rekla “tu mu je i mesto, odležao je kaznu koju mu je za ratne zločine izrekao Haški tribunal i sada je slobodan čovek”. Tačno, presuđeno mu je 15 godina zatvora, a odležao je dvije trećine, to jest 11 godina. Međutim, nije ni optužen ni osuđen zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, nego onih na Kosovu. Haško tiužiteljstvo je selektivno procijenilo da je preče da on odgovara za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva na Kosovu 1999. nego za ratne zločine Užičkog korpusa JNA u Višegradu 1992. godine.

Tada u činu pukovnika, Ojdanić je, u okviru agresije JNA na BiH, prešao je 13. aprila 1992. sa do zuba naoružanom brigadom iz Užica u Višegrad i tu boravio do 19. maja iste godine. U tih 36 dana vojnici i starješine Užičkog korpusa izvršili su povrede Ženevske konvencije, jer su upotrebom sile vršili teror na muslimanskim stanovništvom, hapsili i zatvarali nesrbe, silovali žene i djevojke, mnoge tukli, a neke i ubili. Njihov komandant Ojdanić to ne samo da nije zabranjivao i sankcionirao, nego je tolerirao, a nacionalisti u vojničkim unifomama, već tada sa kokardama na kapama, mogli su raditi šta su htjeli.

Užički korpus JNA u Višegradu je uspostavio temelj za formiranje tadašnje “srpske opštinu Višegrad” a nacionalistima dao do znanja da svoje paklene planove mogu dokraja provoditi. Po dogovoru sa domaćim vlastima Korpus je naoružao članove Srpske demokratske stranke, mjesnu policiju, a paravojnim formacijama „Belim orlovima“ i „Osvetnicima“ osim dugih cijevi ostavio je minobacače i topove. Osim toga, data im je na upotrebu kasarna Uzamnica. Nakon što se brigada vratila u Užice počelo je klanje, masovno silovanje, živo spaljivanje civila, nabijanje na krst i na kolac i obezglavljivanje Bošnjaka. Njihova trupla bačena su u Drinu koja je danima bila crvena od krvi…

U Haškom tribunalu i Sudu BiH zbog ratnih zločina u višegradskoj općini ukupno je odgovaralo osam lica. Milan Lukić kaznu doživotnog zatvora služi u zatvoru u Estoniji, a osuđeni su i: Sredoje Lukić (30 godina zatvora), Mitar Vasiljevič (15 godina), Boban Šimšić (14 godina), Željko Lelek (13 godina), Momir Savić (18 godina), Nenad Tanasković (12 godina, a po žalbi osam godina) i Novo Rajak (14 godina zatvora). Neki od pomenutih već su odslužili kazne. Ni Ojdanić, ni tadašnji komadant Užičkog korpusa general Milan Torbica, nisu optuženi premda je u Hag dostavljena dokumentacija o njihovoj krivičnoj odgovornosti.

Dragoljub Ojdanić je u jesen 1992. za svoje proljetno zapovijednje u Višegradu nagrađen unapređenjem u čin general-majora, a krajem te godine postavljen je i za komandanta Užičkog korpusa. Premda nedovoljno vojno obrazovan za najviše dužnosti, ali podoban za agresiju, kasnije je dogurao i do načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije i čina general-pukovnika. Indikativno je da je Ojdanić 2013. godine nakon povratka iz haškog zatvora, izjavio da mu je “savest čista i da mirno spava”. Može se ovaj general osjećati kako hoće, jer ne želi, ili ne može shvatiti razliku između dobra i zla, a u Srbiji ga, možda, smatraju i herojem, ali za žrtve je bio i ostao nekažnjeni ratni zločinac.

Danas u Užicu više nema ni korpusa, ni bilo koje druge formacije Vojske Srbije, a na mjestu kasarne je trgovinski lanac Lidl. Na taj način Srbijanci pokušavaju skloniti sjećanje na zločinački Užički korpus JNA, ali se sjećanje preživjelih višegradskih Bošnjaka na godine agresije ne zaboravlja. (Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here