Pogled iz Sarajeva: Hrvatskoj ne prijeti opasnost iz BiH

2
270
Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva

U Hrvatskoj je nedavno održana trodnevna vojna vježba „Velebit 2018“, najveća od završetka domovinskog rata, u kojoj je iz svih vidova, rodova i službi Hrvatske vojske sudjelovalo 5.500 djelatnih vojnika i starješina i dio rezervnog kadra. Osim na Velebitu, vježbalo se na još 10 poligona, a izvršena su i artiljerijska i pješadijska bojeva gađanja. Vježba je dugo pripremana da bi se provjerila borbena spremnost oružanih snaga i, posebno, njena adaptacija na NATO-ove standarde i misije. Hrvatska je članica ovog vojnog saveza od 2009. godine i htjelo se sagledati šta je od tada urađeno na integraciji njene vojske po regulativama iz Brisela.

Planiran je i na vježbi provjeren iskorak u reformi vojske da bude učinkovita ne samo za mirovne misije u svijetu nego i za mogućnost samostalne odbrane. Time se, kako je naglašeno, ne isključuje odrednica NATO-a o kolektivnoj odbrani po kojoj, ako je napadnuta jedna članica, brani je cijeli savez, nego da se na terenu, u uvjetima približnim onim koji bi bili u evenutlanom ratu, isprobaju vlastite snage.

U okviru toga došlo je do razmještaja aktivnih snaga, pa se Hrvatska vojska ponovo vratila ili vraća u Vukovar, Sinj, Ploče, Pulu i Varaždin, budući da u tim gradovima već postoje kasarne koje je koristila bivša JNA. Inače, Kopnena vojska HV-a čije je zapovjedništvo u Karlovcu, organizirana je po brigadnom sistemu.

Temeljni koncept prema kojem su funkcionirali sudionici u vježbi su združene namjenski organizirane snage. Umjesto fiksnih bojni i brigada, koncept ovih snaga koristi fleksibilne formacije koje se oblikuju prema potrebama na ratištu. Na primjer, ako neki cilj brani samo neprijateljska pješadija, umjesto dodatne tenkovske čete, zapovjednik može tražiti dodatnu mehaniziranu četu i jaču artiljerijsku podršku. Ako se, pak, cilj brani snažnim oklopnim snagama, zapovjednik će tražiti više protuoklopnih sredstava i dodatne tenkovske formacije.

Prilikom analize vježbe istaknuto je da je snažna Hrvatska vojska jamac opstanka hrvatske države, a u Ministarstvu obrane RH i Glavnom stožeru HV upozoravajau da prijetnji Republici Hrvatskoj ima: od relativno niske opasnosti od terorizma, preko mnogo ozbiljnije navale ilegalnih migranata, zatim razvoja radikalnog islama u Bosni i Hercegovini, pa do konvencionalnih ugrožavanja.

Ispada da opasnost po sigurnost dolaze Isključivo iz BiH jer, dodaju u Zagrebu, postoji mogućnost prelijevanja sukoba. Ove pretpostavke su, naravno, proizvoljne, jer je iz Sarajeva više puta demantirano da u BiH u velikom broju ima islamskog radikalizma koji čak može ugroziti susjednu državu. Pogotovo je negirano da je riječ o tisućama, pa čak i stotinama nekakvih radikala.Tim prije, jer su u Sudu BiH već izrečene osuđujuće presude bivšim ratnicima ISIL-a, a oni koji se vraćaju bivaju uhapšeni i pritvoreni. Borba protiv radikalizma svake vrste ovim se u BiH ne završava ne zbog strahova iz Hrvatske, nego, prije svega, zbog sigurnosti vlastitih žitelja.

Unatoč tome, u organima RH ne odustaju od neosnovanih tvrdnji nastojeći da u tom pogledu slijede svoju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je u nekim intervjuima, također, ukazala ne pomenute opasnosti iz BiH ne uvažavajući zvanična objašnjenja iz Ministarstva sigurnosti i Islamske zajednice BiH. Ne želim vjerovati da je vježba “Velebit 2018” oranizirana zbog izravne opasnosti iz BiH, ali ako Hrvatskoj već treba pominjanje neke ugroze, onda bi bilo dobro da je pronađe na drugoj strani. (Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

2 Komentari

    • Što se Hrvatske tiče, njoj najveća opasnost prijeti od kriminlaca Čovića i kompanije, Hrvata nad Hrvatima, lopova nad lopovima.
      I papi Franji nije svejedno 😀

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here