Pogled iz Sarajeva: Dug i trnovit put u NATO

0
237

Aktiviranje Akcionog plana za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, što se desilo krajem prošle godne, u našoj zemlji primljeno je sa različitim raspoloženjem: oni koji to podržavaju trljaju ruke svjesni koristi tog članstva, a oni koji se protive insistiraju na vojnoj neutralnosti. I sada predstoji dug i trnovit put u ovom procesu koji ovisi samo od nas, budući da NATO nikog ne tjera niti požuruje u članstvo. Republika Hrvatska je u čekaonici NATO-a bila devet godina, od 2000. do 2009., a nema entitete.

Ovaj vojni savez ima vremena da čeka, tim prije, jer u svoje okrilje prima ne samo reformiranu vojsku, nego politički i pravno sređenu državu koja u savez neće unijeti svoje unutarnje problem. Zato se i napominje da u Savez ne ulaze samo Oružane snage, nego država sa svim svojim kapacitetima.

Bitno je da bi ulazak BiH u NATO ne samo stvorio pretpostavke za snažniji ekonomski razvoj naše zemlje nego, što je za nas još važnije, konačno stavio tačku na one ideologije u susjedstvu koje još uvijek sanjaju o prekrajanju bh. granica i narušavanju njenog političkog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Veći dio građana smatra da bi članstvo BiH u NATO-u napokon potpuno eliminiralo pretenzije susjednih zemalja i unutarnjih secesionističkih politika i time dovelo do relaksacije na našoj političkoj sceni i smanjenju nacionalističkog populizma.

Vlast u Republici Srpskoj ima negativan stav o NATO-u i ne želi govoriti o prednostima te integracije nego neprestano poteže tezu o tome da je ovaj vojni savez 1995. izvršio agresiju na taj entitet. Istina, bilo je bombardiranja položaja Vojske RS-a, ali isključivo da bi se spriječilo dalje ubijanje civila u blokiranom Sarajevu gdje ih je stradalo gotovo 12.000. U RS-u to zanemaruju i dodaju da srpski narod ne može prelomiti i prihvatiti da RS bude dio NATO-a. Pozivaju se i na Rezoluciju Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti koja je usvojena 17. oktobra 2018. godine. Ta vlast plaši srpski narod tvrdeći da “aktiviranjem MAP-a NATO želi da izvrši udar na Republiku Srpsku, da se RS derogira i dovede na nivo ljušture i tako utopi u BiH”. To je ničim argumentirana teza budući da je RS već u BiH i nema u šta da se utopi. Kao što je neosnovano tvrditi da bi prijemom u NATO Republika Srpska bila izbrisana sa političlke karte BiH.

Oni koji u BiH podržavaju NATO, a takvih je po jednoj relevantnoj anketi 73 posto, ne samo da osporavaju ove nepotrebne strahove, nego se trude da i onima koji su protiv, a njih je 27 posto i svi su iz RS-a, dokažu da bi u okviru tog saveza svi živjeli bolje. Jer, sve istočnoevropske zemlje, osim Bugarske i Rumunije (koje su ušle na brzinu), prijemom u ovaj savez, naporedovale su u privrednom i svakom drugom pogledu. Pristalice ove integracije smatraju da u ovom procesu niko BiH u NATO neće uvući “na mala vrata”, ali da se u vidu mora imati većinska volja građana.

Na koncu, treba naglasiti da je osnovna uloga Saveza očuvanje mira i sigurnosti politiĉkim i vojnim putem u zemljama ĉlanicama. NATO čuva zajedniĉke vrijednosti saveznica – demokraciju, slobodu pojedinca, vladavinu zakona i mirno rješavanje sukoba i promiče te vrijednosti širom evroatlantske regije. Svaka država ĉlanica NATO-a zadržava vlastitu suverenost i neovisnost. Savez posjeduje svoju upravu u kojoj je ključno tijelo Sjevernoatlantsko vijeće koje se sastoji od stalnih predstavnika, ambasadora svih država ĉlanica, a predsjedava mu generalni sekretar NATO-a. (Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here