Pogled iz Sarajeva: Dodikov strah od ugroženosti

0
398

Neovisni analitičari iz Banjaluke (odlično je što takvi postoje) ranije su uočili da na neke nebulozne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika najbolje je ne reagirati. Jer on, posebno pred izbore, sebi dopušta da iznosi tendenciozne, neutemjene i apsurdne teze koje, osim što izazivaju čuđenje, zapravo najviše govore o njemu samom i predstavljaju ga kao beskrupoloznog političara kome u prvom polanu nije ni srpski narod, ni RS, nego vlastita karijera.

Nedavno je u okolini Kraljeva održana vojno-policijska vježba „Zajednički udar“ na kojoj je sudjelovalo 2.500 raznih specijalaca iz Vojske Srbije, kao i policije i žandarmerije. I ne bi tu bilo ništa neobično, jer oružane snage svake zemlje pa i Srbije često se ubježbavaju, da na toj manifesataciji u susjednoj državi nije bio prisutan i Dodik. Naravno, nelogična je tu bila njegovo nazočnost, ali je još apsurdnija bila izjava koju je dao o tome „da Srbija vojno čuva i Reoubliku Srpsku“!?

Nije objasnio kako to vojska druge države čuva jedan dio suverene i neovisne Bosne i Hercegovine, jer nije ni mogao budući da to nije tačno, s obzirom na to da su BiH i Srbija  odvojene granicom. I ne može se vojno čuvati dio druge države, osim ako bi se nekom formacijom izvana ušlo u BiH. Jedan takav potez, ako bi do njega došlo, u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogao bi se tretirati kao ugrožavanje suverenosti BiH što Srbiji, pretpostavljam, nije u planu kad njen predsjednik Aleksandar Vučić stalno ističe da je njegova zemlja borac za mir i dobre odnose u regiji.

Na ovu koliko nesmotrenu, toliko i opasnu Dodikovu tezu, indikativno je, niko iz establišmenta Srbije nije reagirao ni onoga dana kad je ona javno iznesena, a ni poslije. Iz obzira prema gostu nisu ga htjeli osporavati, a valjda i zato što im, po svemu sudeći, ta vrsta paternalizma Srbije prema RS-u, kojeg potencira najviše Dodik, ali i drugi ispod njegovog šinjela, odgovara Beogradu koji se predstavlja kao zaštitnik svih Srba ma gdje se oni nalazili.

I tako dolazimo do nelogičnosti koja je, izgleda, sve manje izuzetak: Srbija s jedne strane zvanično poštuje suverenitet BiH, a s druge tolerira izjave, poput pomenute Dodikove, koje na stanoviti način potiru ili u najmanju ruku umanjuju ono što se iz Beograda verbalno ističe. Vučiću niko ne osporava da voli Republiku Srpsku, pa i da joj ekonomski pomaže, ali bi srbijanski predsjednik jednom Dodiku i njemu sličnim trebao reći da je RS sastavni dio BiH i da je Srbima u tom entitetu, kao i svima u BiH, Sarajevo glavni grad, To bi Dodiku bilo upozorenje da ne izjavljuje ono što nije realno i ne fantazira, a također bi relaksiralo odnose u BiH.

Srpski narod u BiH, pa ni RS kao entitet, ni od koga u BiH a ni izvana nisu ugroženi, da bi ih vojno morala čuvati Vojska Srbije. Ako se, pak, Dodik osobno osjeća ugroženim zbog mogućnosti da u oktobru ove godine izgubi na izborima to je njegova stvar i u to Beograd ne treba miješati. Republika Srpska nije nikakva vojna krajina Srbije nego bh. entitet sa svim pravima i obavezama koje iz toga proizilaze.

Prema Dejtonskom sproazumu i Ustavu koji je tio tog akta Bosna i Hercegovina je neovisna država koja, u skladu sa odlukama nadležnih organa oba entiteta, od 2006. ima svoje Oružane snage da štite i čuvaju njen suverenitet i teritorijalni integritet. Prema tome, neka vojske u susjednim državama vode računa o zaštiti svojih granica i vlastite suverenosti, a BiH i njene narode ostave na miru. (Piše. Đuro KOZAR, vojnopolitički komentator iz Sarajeva)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here