Pogled iskosa: Tuzlanski sajam “Energa” u Sarajevu

1
588

Svaki malo veći grad u Evropi krasi neki od sajmova ili vašara. I Tuzla je imala svoje sajmove. „Promo“ je davno propao, a sada više nema ni „Energe“. Hoteli su prazni, kAo i „Mejdan“ koji polako propada, a novac se troši tamo negdje, ne u Tuzli. Šta se desilo?

Kako kažu sredstva informisanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine (Ministar je iz Živinica) i Vlade Kantona Sarajevo sajam “Energa 2018”, drugu godinu za redom se održava ne u Tuzli, nego u Sarajevu. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je potpisao Sporazum o saradnji sa predsjednikom uprave „Tuzlanski sajam“ d.o.o Tuzla, Tuzlakom Zlatkom Alidžanovićem. Ovim sporazumom, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila ulogu i ovogodišnjeg pokrovitelja organizacije Međunarodnog sajma energetike ENERGA 2018, koji će se održati u dvorani „Mirza Delibašić“, inače Tuzlaka, u KSC„Skenderija“. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovao je i ministar privrede KS Muharem Šabić, kao i delegacija „Tuzlanskog sajma“ predvođena predsjednikom Inicijativnog odbora Projekta ENERGA, Tuzlakom Mirsadom Đonlagićem.

Iako je potpuno logično da se sajam “Energa” održava u Tuzli, centaru BiH energetike, on se ipak održava u Sarajevu. Umjesto da sajam “Energa 2018”organizuje Privredna komora TK i Vlada TK, pod pokroviteljstvom Vlade FBIH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije, JP “EPBiH” itd, u Tuzli, privatna firma “Tuzlanski sajam”, organizuje sajam u Sarajevu, radi vlastite dobiti, na radost i dobrobit “Sarajlijica”. Ne bih želio da me neko pogrešno razumije, nemam ništa protiv privatne dobiti, naprotiv, ali sam protiv da se na tom sajmu ili kako kažu “projektu”, imena i nazivi državnih elektroenergetskih projekata i projekta u rudarstvu, kao oblik javnog resursa, koriste za privatnu dobit, bez dozvole i bez naknade.

U svakom slučaju iskorišteno je nešto, što smatram tuzlanskim, za privatnu korist. To što Tuzla postaje sve veća provincija u svakom pogledu, to tuzlanske kapitaliste u Sarajevu ne zanima. Golem doprinos tome daju i oni koji iz svojih kuća i stanova, ponedeljkom, putuju iz Tuzle za Sarajevo do svoje parlamentarne ili direktorske fotelje, a vraćaju se petkom. Da je bilo ko od tih tzv. “Tuzlaka” progovorio makar jednu-jedinu kritičku riječ, “Energa” u Sarajevo ne bi otišla, šutke. To su oni isti kojima su građani ovog kantona dali svoje glasove da zastupaju njihove interese. Kako ih zastupaju vidi se po famoznom koeficijentu 2, kod podjele PDV-a, po prihodima od proizvodnje električne energije, koji se finansijski knjiže na kanton Sarajevo, gdje se električna energija ne proizvodi, a ne na Tuzlu, Kakanj, Jablanicu, itd., što bi bilo potpuno normalno i logično.

Da li to rade zbog neznanja, svog ličnog komoditeta, licemjerstva, bezobrazuka, straha od šefa stranke ili sve to zajedno, ne znam? Važno je da je njima dobro.

Naravno to Tuzlaci treba da “nagrade” na slijedećim izborima tako što nikada više neće zaokružiti imena onih koji žive u Tuzli, a rade u korist Sarajeva ili bilo kog drugog grada ili kantona, na štetu Tuzle i TK. Ima nas dovoljno da Tuzlu i TK otrgnemo od zagrljaja provincije i svoju budućnost i svoj razvoj, uzmemo u svoje ruke. Od toga nam zavisi kakvu ćemo uslugu imati u UKC, kako će se djeca obrazovati, kakav će biti Univerzitet, kakvo pozorište, galerija itd, hoće li FK ”Sloboda” imati novca za licencu, na kakvom će stadionu igrati, itd.

Za mene, ne postoji “sarajlijica” Bakir, ni Fahro, Nermin, Marko ili Janko, ni njihove privatne stranke i partije, vrijedne tog cilja. (Piše: Nermin BIJEDIĆ)

1 komentar

  1. Hah, naravno da za tebe ne postoji sarajlica Bakir, kad te izbacio iz SDA prije par godina. Bitno je da postoji za tebe Bingo kojeg si hvalio na sva zvona i uvlačio mu se tamo gdje sunce ne sija. A još se i zapali elektro instalacija na BSC…….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here