Pogled iskosa: Šampion HŠK “Zrinjski”

0
362

Završena je fudbalsko-nogometna i košarkaška sezona u BiH. U svim „glavnim“ sportovima, prvak je, po ko zna koji put, HŠK „Zrinjski“.

HŠK u prevodu znači Hrvatski športski klub. Hrvatski klub, a naš bosanski, a uz to njemački “športski”!?

Šta znači Zrinjski!? Znam samo da je to povijesni, hrvatski ban i da se tukao protiv Turaka.

Pitam se, kako je moguće da HŠK iz Zapadnog Berlina, pardon, Zapadnog Mostara, gradu koji ima polu-legalnu vlast, nekada gradu „bratstva i jedinstva“, a sada gradu aparthejda i nacionalne segregacije, u kome ništa ne funkcioniše, gdje se ništa ne proizvodi, gdje osim trgovine na malo nema nikave proizvodnje, gdje je najveća firma kombinat „Aluminijum“, peti najveći gubitaš u državi, ima prvaka u fudbalu, šesti put, tri puta za redom? Momački, nema šta.

Pitam se kako je to moguće? Odakle novac za takav „poduhvat“?. Odgovor naravno znaju i mala djeca. Novac daju „Fukare“ iz Tuzle, „Manijaci“ i „Horde zla“ iz Sarajeva, „Robijaši“ iz Zenice, daju i mostarski “Ultraši”, doduše, trošeći posljednju paru u kladionicama širom naših gradova i sela, u vlasništvu „privrednika“ iz zapadne Hercegovine.

Kruže priče da je dobit kladionica pedesetak milona bosanskih maraka. To bez naših ne može proći ili što bi rekli ne može bez tala, bez onoga „ti meni–ja tebi“. Još ne mogu da odgonetnem šta su za to naši dobili? Sigurno znam da Fudo nije dio tala. On je ako ništa kladionicama uveo neki sitan porez, pa su ga hercegovački tajkuni za to sitno htjeli objesiti!

Pokušavao je tu nešto da uradi i onaj “gumeni” iz SDA, pa je jedva živu glavu izvukao. Vjerovatno se nije uklopio pa je, na sreću, glavom platio njegov konj, filmski, u maniru Godfather-a. Dobro je proš’o. Poslije su svi u Federalnom parlamentu na pitanja o kladionicama – zanijemili!

I da ne duljim, HŠK postade šampion BiH, šesti put, treći put zaredom !? Momački, nema šta.

Šta reći na kraju ove prve pričice? Možda je najbolje ne reći ništa. Sve je jasno. Samo ću u ova ramazanska vremena uputiti molbu svevišnjem stvoritelju: Bože, evo molim ti se, podari ovom napaćenom narodu pameti, jer toga mu najviše fali. Molim ti se, ne dozvoli da rade protiv sebe. Ne dozvoli da JP “EPBiH“ ima gubitak od dvadesetak milona ili više, a da „Las Vegas“ ima pedesetak milona dobiti.

Ne dozvoli da JP “EPBiH“ pored kapije rudnika otvori kladionicu, pa makar „Čelik“ ispao iz Premijer lige a „Sloboda“ visila k’o fenjer. (Piše: Nermin BIJEDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here