Podsjetnik: Sretan jubilarac, Ivek Nosić!

1
693

U dobrano prorijeđenoj koloni tuzlanskih novinara koji su u povijesti „sedme sile“ ostavili dubok trag, ne u lokalnim okvirima, nego mnogo šire, bez sumnje je i Ivica Nosić Ivek.

Danas je navršio 80. godina i čestitao sam mu jubilarac. Nazvao sam u Stuttgart, gdje živi. Javila se njegova „vjerna ljuba“, supruga Buba, i rekla je: „Čim se probudi reći ću mu da te nazove. On te mnogo poštuje i voli!“.

Tako je i bilo, ubrzo smo razmijenili glavne vijesti, „pozdravi Tuceta, Ekrema, Hasana, Hlubnu, Sojeta, Azru, Selima, i Banju kad se čuješ s njim u Canadi, i sve koji nam nešto znače u životu“, rekao je.

Još se drži Ivek, a imao sam potrebu da ovih par redaka, uz potsjećanje, napišem na našem, tuzlanskom portalu. Ne bez razloga, jer Ivek u Tuzli još ima prijatelja i poštovalaca, ali i zarad onih koji misle da od njih svijet počinje.

Punih 40 godina Ivek je radio; pardon, nije radio, pisao je, u “Oslobođenju”, “Frontu slobode” (kažu u najbolja vremena tog nezasluženo ugašenog lista) i zagrebačkom “Vjesniku”, gdje je zaradio mirovinu. Brojne tekstove, pretežno reportaže i komentare, objavljivao je u “Areni”, “Večernjem listu”, “Večernjim novinama”, i mnogim dnevnicima i tjednicima nekadašnje države.

Doskora je barem jednom dolazio u Tuzlu, na grobove dragih i milih, odsjedao je kod snahe, supruge pokojnog brata, vrsnog ekonomiste Drage; da vidi Čorbu, Tuleta, Đuku, moju malenkost, Ekija, Baćeta…

„Godine su me uzele, ne znam da li ću više moći doći u Tuzlu, ali stalno na nju, i na sve vas, mislimo, Buba i ja, i moj sin Dejan“, rekao je nedavno.

Umjesto zajedničkog eglena-beglena u „Bosni“ ili kod „Kindžeta“ (Tržni centar Brčanska), umjesto čaše vina ili piva, umjesto jedne „ljutice“ ili kavice, evo malo podsjećanje na Iveka Ivicu Nosića, nekadašnjeg barda tuzlanskog novinarstva, uz čestitke, u ime svih koji ga poznaju ili ga se sjećaju, za 80. rođendan.

Nije svaki stariji novinar bard, i nije bard svako sa bradom. Ivek je nije imao, a bio je i ostao bard novinarstva. To se ne kupuje, to se ne stiče godinama, to se „zarađuje“ umijećem, odanošću profesiji i porukom u pisanoj riječi koju šalje u svojim novinarskim redovima. A pisao je dobro i lijepo, nerijetko oštro i “zajebano”. Ostavljajući tragove…

Sretan Ti jubilarac, Ivek Nosić! (Miroslav PETROVIĆ)

1 komentar

  1. Dragi Ivek, stari dobri Mironije se sjetio i nas podsjetio na tebe i dobra stara vremena….Danas, nema novinara, nema druženja, nema diskusija, jer ne znaju ništa. misle da je znanje u vikipedijji, na internetu…Samo “bišću” po tabletima i mobilnim…Kad bi dali gimnzijski tekst, gimnazije od prije ratova, 95 posto novokomponovanih novinara ne bi ga položili. Ni jjihovi profesori sa tridesetak univerziteta posijanih po be-ha vukojebinama. Ako možeš, sjedni na avion i dođi nam. tebi i Bubi i Dejanu, ekstra stručnjku inžinjerijskih nauka. Tvoj Eki sa porodicom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here