”Podrška razvoju kantona” – 70 hiljada KM za poduzetnike

0
216

Značajna finansijska sredstva dobit će 26 malih i srednjih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona. Oni su danas potpisali ugovore, a sredstva sa pozicije ”Podrška razvoju kantona” iznose oko 70 hiljada KM dok se grantovi koji su korisnici dobili kreću od dvije hiljade do pet hiljada KM. Cilj Ministarstva privrede je da poticajima pokrene konkurentnost na tržištu te da stvori uslovi za nova zapošljavanja. Jedna od korisnica grant sredstava je i Amira Mujić koja je prije jedanaest godina pokrenula vlastiti biznis, krojačku radnju u kojoj danas ima dvoje zaposlenih. Tvrdi da su joj sredstva izuzetno značajna i da će ih iskoristiti kako bi poboljšala svoje krojačke usluge.

”Dobit ću hiljadu i po maraka i uložit ću u mašine. Do sada sam radila na starim mašinama uz nove mašine bit će tu kvalitetnije usluge,” ne krije svoje oduševljene vlasnica krojačke radnje, Amira Mujić.

Osim Amire, nepovratna sredstva dobit će i ostalih 25 preduzeća za nabavku opreme i alata. Grantovi su dodjeljeni i za poboljšanje poslovanja i dostizanje standarda. Iako iz ministarstva privrede poručuju da nisu zadovoljni visinom sredstava koja su odobrena iz kantonalnog Budžeta, žele ovaj projekat implementirati do kraja.

”11.000 poduzetnika raznih kategorija malih i srednjih preduzeća je u programu i Vlade se trudi i mi želimo da svima njima obezbijedimo jednake tržišne uslove. Ovo je samo jedan pokušaj da napravimo jedan dobar posao. Ja mislim da je značajno vrlo je značajno iz milion razloga,” kazao je Osman Puškar, Ministar privrede u Vladi TK

A, činjenica je da pravilna implementacija grant sredstava rezultira povećanjem proizvodnih kapaciteta, a posljedično tome i novim radnim mjestima – istakao je kantonalni premijer Jakub Suljkanović. Također iz Vlade TK poručuju da će u narednom periodu preoblikovati projekte podrške, tj. grant sredstva u Revolving fond. To je oblik finansiranja u kojem je jasnije regulisan utrošak i povrat novca, a u praksi se pokazao kao model koji povećava konkurentnost; a sve sa namjerom dostizanja evropskih standarda.

”Na taj način čini mi se da bi se sredstva bolje koristila jer korisnici imaju veću odgovornost znaju da ih trebaju vratiti i da oni tada gledaju da postignu što više sa tim sredstvima i da budu što efikasnije,” rekao je Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK.

Sa ovim ciljem odobrena su sredstva od 20 hiljada KM i za certificiranje po ISO standardima, a za jačanje obrtništva odobreno je pet hiljada KM. Uskoro će i 45 nezaposlenih osoba s područja Gračanice imati priliku proći edukaciju za pokretanje vlastitog biznisa. Poduzetništvo, poticaji i oslobađanje tržišta može donijeti dobro cjelokupnom kantonu, poruka je kako Vlade i ministarstva privrede tako i poduzetnika koji su dokazali da žele da rade i stvaraju nove vrijednosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here