Podgorica i danas najtopliji europski grad

0
270

Visoke temperature koje su posljednjih deset dana zahvatile područje Balkana, nastavljene su i danas. U Podgorici je u 15 sati izmjereno 42 stepena Celzijusa, pa je glavni grad Crne Gore danas ponovo najtopliji u Europi.

Apsolutni maksimum teperature od 44,8 stepeni, koji je registrovan 24. avgusta 2007. godine, nije dostignut, ali su neki rekordi oboreni u pogledu broja dana sa temperaturom preko 40 stepeni. Tokom prvih devet avgustovskih dana, u Podgorici je živa u termometru prelazila četrdeseti podiok. To je rekord za avgust mjesec, jer u prethodnih 69 godina, odnosno od 1949. godine, od kada postoji meteorološka stanica u Podgorici, nikada nije registrovan ovoliki broj dana u avgustu sa temperaturom preko 40 stepeni.

Takođe, danas je deseti dan u kontinuitetu kada je u Podgorici mjerena temperatura od 40 i više stepeni Celzijusa, i to je rekord za ljeto, jer u instrumentalnom periodu nije zabilježen ovoliki broj dana zaredom sa temperaturom višom od 40 stepeni.

Toplo je danas i u ostalim djelovima Crne Gore. Na Cetinju je izmjereno 37,3 stepena, u Ulcinju 37,2, u Herceg Novom 36,4, a u Baru 33 stepena. U Nikšiću je u 15 sati bilo 36 stepeni, u Pljevljima 35,4, a u Kolašinu 34,9 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi za četvrtak i petak najavljuju sunčano vrijeme, sa temperaturama do 40 stepeni, dok se pad temperature očekuje za dane vikenda. (AA)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here