Početkom juna 2. Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla

0
324

Tuzla će od 1. do 4. juna biti domaćin 2. Internacionalnog horskog šampionata „Lege Artis“, na kome će sudjelovati 26 horskih ansambala, koji će se takmičiti u 4 kategorije.

Tokom trajanja šampionata, Tuzla i Bosanski kulturni centar ugostit će više od 800 horskih pjevača, dirigenata i profesora muzike. Biće ovo pravi praznik za poklonike horske muzike.

– Izuzetno smo zadovoljni i brojem i kvalitetom prijavljenih učesnika na ovogodišnjem šampionatu. U odnosu na prošlu godinu imamo 8 ansambala više. Drago mi je da smo naš šampionat uspjeli regionalno pozicionirati i da smo prepoznati u svijetu horske muzike u našem okruženju, ali i izvan njega. Imamt ćemo učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Poljske, tako da smo u svakom smislu opravdali epitet internacionalnog – izjavio je Jasmin Hasić, direktor šampionata i umjetnički rukovodilac društva „Lege Artis“ Tuzla.

Koproducent ovogodišnjeg festivala je Bosanski kulturni centar Tuzla, koji je prepoznao značaj ove manifestacije.

– Drago mi je da nismo pogiješili kada smo prošle godine sklopili partnerstvo sa ovim šampionatom i da ćemo i ove godine biti domaćini jednoj izuzetno značajnoj manifestaciji na internacionalnom nivou – kazao je Edis Bajić, direktor BKC-a Tuzla.

Šampionat će biti otvoren svečanim koncertom hora domaćina 1. juna, kojim će društvo „Lege Artis“ obilježiti pet godina postojanja. Također je planirano da drugog  dana koncert za tuzlanske mališane održi prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dječijih horova „Horoljupci“ vokalnog ansambla Bugojno.

U kategoriji dječijih horova ove godine nastupa 5 ansambala sa ukupno 207 učesnika, u B kategoriji gdje se takmiče muški i ženski ansambli 4 ansambla, u kategoriji vokalnih ansambala ukupno 8 sa 120 pjevača, te u najbrojnijoj kategoriji mješovitih horova, ove godine nastupa ukupno 9 ansambala sa više od 300 pjevača.

Sve ansamble će ocjenjivati eminentan žiri sastavljen od respektabilnih horskih stručnjaka i dirgenata iz nekoliko zemalja.

Ovaj 2. Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ bit će održan pod pokroviteljstvom Grada Tuzle, te uz svesrdnu podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona, te Federalnog ministarstva kulture i brojnih sponzora. (pr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here