Počelo izdavanje dopunskih taksi oznaka u Tuzlanskom kantonu

0
614

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona (TK) od danas je počelo sa distribucijom dopunskih taksi oznaka za sve taksi prijevoznike koji legalno obavljaju djelatnost taksi prijevoza na području TK.

Ministarstvo je za taksi prijevoznike koji posjeduju licencu za taksi prijevoz i ostalu potrebnu dokumentaciju počelo sa izradom i izdavanjem dopunskih oznaka za taksi vozila na području TK za 2017. godinu.

Na području Tuzlanskog kantona u 2016. godini taksi djelatnost su obavljala 483 taksi prijevoznika sa 607 taksi vozila.

Najveći broj taksi prijevoznika registrovan je na području grada Tuzla, gdje su registrovana 34 pravna sunjekta sa 158 taksi vozila i 184 fizičke osobe sa po jednim taksi vozilom. Dakle, na području grada Tuzla taksi djelatnost se vrši sa 342 taksi vozila.

Na svim ostalim općinama Tuzlanskog kantona taksi djelatnost obavljaju 264 fizičke odsobe i jedan pravni subjekt sa jednom taksi vozilom, odnosno taksi djelatnost se obavlja sa 265 taksi vozila.

U oblasti taksi prijevoza na području Tuzlanskog kantona uposleno je oko 650 osoba (vozači, dispečeri, direktori pravnih subjekata i dr.), iz čega se vidi da i ovaj vid saobraćaja zauzima značajno mjesto u oblasti prijevoza putnika na Tuzlanskom kantonu.

Evidentno je iz evidencija Ministarstva da se broj registrovanih taksi prijevoznika, odnosno vozila iz godine u godinu povećava, odnosno da se smanjuje broj neregistrovanih taksi prijevoznika.

Za proteklih deset godina broj taksi vozila na području TK se udvostručio, odnono narastao sa 288 taksi vozila u 2007. godini na 607 taksi vozila na početku 2017. godine.

Ranijih godina najveći trend rasta imao je grad Tuzla (od 2007. do 2013. godine) dok u posljednje vrijeme broj registrovanih taksi prijevoznika znatnije raste u općinama Živinice i Srebrenik.

Povećanje broja taksi prijevoznika na području općine Živinice je u direktnoj korelaciji sa povećanjem broja putnika i letova na Međunarodnom aerodromu Tuzla, dok je povećanje broja taksi prijevoznika na drugim općinama povezano sa radom kontrolnih organa na području TK (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova) jer je dio prijevoznika koje je nelegalno obavljao prijevoz u ranijem periodu registrovao djelatnost i sada legalno obavljaju taksi prijevoz.

Takođe, dosljednom i permanentnom aktivnošću Ministarstva, u saradnji sa kontrolnim organima (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Ministrarstvo unutrašnjih poslova) i taksi prijevoznicima, došlo je do „legalizovanja“ neregistrovanih taksi prijevoznika, odnosno do povećanja broja legalnih taksi prijevoznika, tako da je problem neregistrovanih taksi prijevoznika u najvećoj mjeri eliminisan.

Distribucija Rješenja o dodjeli dopunskih taksi oznaka za 2017. godinu vršiti će se u Ministarstvu trgovine turizma i saobraćaja TK, a lijepljenje, odnosno njihovo postavljanje na vozila vršit će se na parkingu ispred Ministarstva uz prisustvo ovlaštene osobe Ministarstva, kako bi se spriječila eventualna zloupotreba naljepnice i kako bi naljepnice bile jednoobrazno postavljenje na svim taksi vozilima.

Krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka za 2017. godinu je 20. februar ove godine.

Nakon tog roka inspektori za cestovni saobraćaj, odnosno pripadnici uniformisane policije će podnositi prekršajne naloge, odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu na propisani način označeni dopunskom taksi oznakom.

Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravne subjekte se kreće u rasponu od 1.000 do 5.000 KM, odnosno za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 do 1.000 KM.

Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za fizičke osobe se kreće u rasponu od 500 do 1.500 KM.

Svaka općina na području TK koja ima organizovan taksi prijevoz dobit će dopunske oznake različite boje kako bi se spriječio protivzakoniti rad taksista sa jedne općine na teritoriji druge općine. Ovaj problem je naročito izražen na području grada Tuzla gdje taksisti sa drugih općina dolaze da rade na teritoriji grada Tuzla, navodi se u saopćenju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here