Pobuna otočana: Najavljene akcije diljem Hrvatske

0
205

Predstavnici 40 otoka okupljeni u inicijativu Pokret otoka najavili su prosvjede diljem Hrvatske.

Nezadovoljni zbog Zakona o koncesijama koji bi se trebao naći pred zastupnicima idući tjedan, traže da se Zakon vrati na javnu raspravu i otvori široj javnosti. Drže da se mora provesti široka javna rasprava na ovu temu te da se koncesije na pomorskom dobru moraju rješavati kroz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

Njihov poziv na akciju prenosimo u cijelosti:

“Čujete li svoje otoke, svoju obalu?”

“Nastavno na sva događanja proteklih nekoliko dana kada smo Saborskim zastupnicima dostavili naše amandmane na Zakon o koncesijama na žalost sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti. Svojim smo nastojanjima, medijskim istupima i podrškom Saborskih zastupnika bili jasni te zahtijevali vraćanje Zakona na treće čitanje i uključivanje javnosti u daljnju raspravu. Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju.

Od svojih zahtjeva nismo odustali te ćemo iste ponoviti i u narednim danima brojnim događanjima po cijeloj Hrvatskoj. Akciju “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?” popratit će brojni otočani i građani.

U nedjelju 18.6 organiziramo pojedinačne akcije na Braču, Hvaru, Šolti, Korčuli, Prviću, Malom Lošinju, Cresu, Splitu… pod parolom “Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu!” Pozivamo sve otočane, građane, organizacije, brodare i one koji vole našu obalu i more da nam se priključe.

NEDJELJA:

Supetar, Brač 10.00, luka
Bol, Brač 11.30, plaža Zlatni Rat
Hvar, Hvar 11.15, luka
Rogač, Šolta, 10.00, luka
Prvić, 10.00, plaža Perolin
Mali Lošinj, 10.00, luka
Cres, 9.30, Purpurela do Miramara
Korčula, Vela luka, 10.00, Pristanište
Makarska, 9.00, Akvatorij

Split, 11.00, MATEJUŠKA !!!

PONEDJELJAK

Zagreb, 8.30, Markov trg

Ovim nedjeljnjim događanjima ujedno najavljujemo prosvjednu akciju na Markovom trgu u ponedjeljak, 19.06.2017 s početkom u 8:30 te pozivamo sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju na more.

Ponesite opremu za plažu – šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!”, najavili su u svom pozivu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here