Papa Franjo stigao u posjetu Mijanmaru

0
342

“Dok se pripremam posjetiti Mijanmar i Bangladeš, želim narodu u tim zemljama poslati poruke prijateljstva. Radujem se što ćemo se susresti!”, napisao je 80-godišnji poglavar Katoličke crkve na Twitteru.

Papa Franjo u ponedjeljak je stigao u Yangon, u posjeti koja ima za cilj pružiti podršku malim katoličkim zajednicama u Mijanmaru i Bangladešu.

Njega su dočekali lokalni katolički zvaničnici na aerodromu u mijanmarskoj prijestonici u popodnevnim satima po lokalnom vremenu. Katolici širom zemlje stigli su u Yangon, od kojih su mnogi uključili automobilske sirene na ulicama, izvodili su tradicionalnu muziku, mahali su zastavama, odjeveni u nošnje raznih etničkih grupa.

Franjo će se odvojeno sastati s mijanmarskom civilnom čelnicom Aung San Suu Kyi, uticajnim vojnim zapovjednikom i s budističkim monasima tokom boravka u Mijanmaru.

On će kasnije krenuti u Bangladeš, gdje će pozdraviti delegaciju Rohinja muslimana i sastat će se s bangladeškim političkim i vjerskim vrhom u Dhaki.

Mise za katoličke vjernike i sastanci s lokalnim crkvenim čelništvima planirani su u obje zemlje tokom Papine posjete, prenosi Associated Press.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here