Papa Franjo: ‘Gledajte u budućnost, neopterećeni mržnjom’

0
351

Papa Franjo je pred više od milion vjernika u Bogoti pozvao mlade Kolumbijce da oproštajem pomognu oporavak svoje zemlje nakon poluvjekovnih sukoba, i da treba da “gledaju u budućnost neopterećeni mržnjom” koju stariji često nose u sebi.

Papa je upozorio na “duboku tamu” koja Kolumbiji prijeti nasiljem, korupcijom i osvetom. “Takva tama je žeđ za osvetom i mržnja koja kvari srca onih koji bi da na svoju ruku ispravljaju nepravde, tama onim koji su oguglali na bol žrtava”, naveo je poglavar Katoličke crkve.

Više od milion ljudi okupilo se u parku Simon Bolivar u Bogoti na otvorenoj misi koju je držao papa. U svojoj misiji pomirenja, papa će danas posetiti grad Villavisensio koji je nekada bio pod opsadom gerilaca i tamo će održati misu za pomirenje. Očekuje se da budu prisutni i nekadašnji pobunjenici.

On se nalazi u petodnevnoj poseti Kolumbiji, i tako ispunjava obećanje dato tokom pregovora vlade i pobunjenika iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Nakon više 250.000 mrtvih, 60.000 nestalih i miliona raseljenih u decenijskom konfliktu, potpisani mirovni sporazum je i dalje jabuka razdora u Kolumbiji.

Franja je prvi papa poreklom iz Latinske Amerike.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here