Pao dogovor Zaeva i Ahmetija

0
91

Osamnestog dana konstitutivnog zasjedanja makedonskog parlamenta lideri SDSM Zoran Zaev i albanske partije DUI Ali Ahmeti održali su desetominutni sastanak.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, skopski mediji prenose da su se Zaev i Ahmeti dogovorili o izboru Talata Džaferja za predsjednika parlamenta i na taj način prekinu višemjesečnu postizbornu agoniju oko formiranja nove vlade.

Zaev i Ahmeti se, kako se navodi, još nalaze u zgradi parlamenta, gdje, kako se pretpostavlja, obavljaju konsultacije sa poslaničkim grupama.

Očekuje se da će Zaev i Ahmeti uskoro obratiti medijima.

Evropska unija, kako su prenjeli neki mediji, razmatra mogućnost uvođenja sankcija pojedinim makedonskim liderima, prije svih predsjedniku Đorđu Ivanovu i lideru VMRO-DPMNE i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, zbog blokade rada parlamenta i izbora nove reforsmke vlade.

Prethodno je mgoućnost sankcija pojedincima iz vlasti najavio i Stejt dipartment.

Sankcije bi se, kako je navedeno, ogledale u zabrani putovanja i blokadi računa.

Četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsjednika parlamenta, a mandati gradonačelnika i predsjednika opština su istekli, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.(tnj,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here