Otvorena rekonstruisana Autobusna stanica Tuzla /FOTO/

1
1034

Danas je otvorena rekonstruisana Autobusna stanica Tuzla.

Putnici koji iz Tuzle idu ka drugim destinacijama i obratno, danas su dobili moderno opremljen objekat. Višemjesečni radovi koji su kompaniju Trans Turist koštali oko milion maraka rezultirali su time da putnici imaju ugodnije mjesto koje koriste prije polaska na putovanja.

Rekonstruisan je vanjski, ali i unutrašnji dio autobusne stanice. Izmijenjene su elektro i mašinske instalacije, kao i klimatizacija.

”Uložili smo i značajna sredstva u opremu stanice, radi se o rampama, radi se o gate-ovima, o video opremi, odnosno video nadzoru, vatro-dojavama. Vidite ove monitore sa kompletnim softverom za praćenje svih tokova saobraćaja i novi softver za prodaju karata”, kaže Nedžad Siočić, generalni direktor Trans Turista dd Tuzla.

Inače, objekat nije imao većih rekonstruktivnih zahvata od same izgradnje, 70-tih godina. Ovom rekonstrukcijom bit će ostvarene i finansijske uštede na grijanju i električnoj energiji, a kao jedan vid napajanja koristi se sunčeva svjetlost. Putnicima i osoblju na raspolaganju su novi sadržaji i usluge.

”Da mogu obaviti neke dodatne potrebe, da imamo frizerski salon, cafe bar, restoran, turističku agenciju, brzu hranu, renta car, mjenjačnicu, bankomati, sve su to sadržaji koje ova stanica će sad imati”, navodi Siočić.

Kroz tuzlansku autobusnu stanicu godišnje prođe oko pola miliona putnika. U ljetnom periodu, dnevno zna proći kroz ovu stanicu više od dvije hiljade, od kojih je dobar dio njih u grad došao turistički.

”Vlada TK će podržati svaki vid napretka u bilo kojoj sferi, a naročito ovdje kada je turizam u pitanju, s tim da imamo povećanje turista, a i otvorila se pozitivna priča o turističkim kapacitetima TK”, ističe Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Kompanija Trans Turist dd Tuzla koja upravlja ovom stanicom posluje 70 godina. Danas je to privatno preduzeće sa većinskim dioničarem iz Njemačke, te malim dioničarima koje čine sadašnji i bivši zaposlenici.

”Ova stanica pokazuje da je kapital ostao ovdje, da on ne napušta ove terene i da ovi zaposlenici koji danas rade imaju perspektivu u ovom društvu”, navodi Rado Pejić, predsjednik Nadzornog odbora Trans Turista dd Tuzla.

Sredstva za rekonstrukciju, Trans Turist je osigurao putem kreditiranja i uz podršku granta Evropske banke za obnovu i razvoj. (rts, foto: TL)

1 komentar

  1. Gradu to treba, stoga sve pohvale. Još da se izmjesti željeznička, radi sigurnosnog aspekta, na lokaciju koja ne ulazi u grad.
    Nego, upada u oči naziv obnovljenog objekta.” Autobusna stanica”. Mi smo stvarno majstori da napravimo “sataraš” od jezika. Da se ne zamjeri zapadu, autobusna. Da se ne zamjeri istoku, stanica. Varijante jezika su, izgleda, neiscrpne, ali gramatički, u ovom slučaju, upitno.
    (Autobuska stanica – Autobusni kolodvor)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here