Otvoren 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima (Video)

0
486

Dekan Prehrambeno-teničkog fakulteta u Osijeku prof. dr. Drago Šubarić danas je Gradačcu otvorio 2. kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem na kojem će biti predstavljeno 55 znanstveno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse.

Na kongresu sudjeluje više od 200 članova akademske zajednice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regiona.

– Cilj kongresa je da ujedinimo akdemsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja kako bi se to znanje upotrijebilo za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito – istakao je predsjednik Organizacijskog odbora kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

U uvodnim predavanjima predstavljene su teme vezane za stanje i zdravstveni problem u pčelarstvu regije Pelagonija u Makedoniji o čemu je govorio prof.dr. Boris Angelkov.

Prof. dr. Drago Šubarić je govorio o patvorenju meda i preporučio kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, ocjjenjujući kako nam takva kupovina daje kakvu takvu sigurnost.

– Radi se o velikom problemu patvorenja, jer je pohlepa i u ovoj branši dovela do toga da potrošači gube i ne dobiju proizvod koji očekuju i žele. Zbog ovog problema trpe i pravi pčelari. Prilikom patvorenja meda koristi se šećer, sirupi na bazi kukuruznog škroba i druge različite tvari koje mogu imati štetan utjecaj. Problem je i zagrijavanje meda i lažno deklariranje. Zbog svega toga je kupcima teško otkriti patvoreni med. Postoje metode za suzbijanje ove pojave poput zaštite proizvoda oznakom izvornosti, što znači da je proizvod kontroliran – kazao je prof.dr. Šubarić.

Pčela je ugrožena i moramo slušati struku i nauku kako bi jednim multidisciplinarnim pristupom zaštitili pčele ali i naše zdravlje i životnu okolinu, poručeno je sa prvog dana Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Gradačcu.

Prvog dana, u četvrtak, predstavljeno je 25 radova, a drugog dana u petak održat će se Okrugli stol na temu: “Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu”.

Radovi i sažetci su tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Znanstveni radovi će biti predstavljeni u nekoliko oblasti: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

U organizaciju kongresa su uključeni Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva. (F)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here