Otac i kćerka osvajaju nebeske visine kao pioniri akrobatskog zrakoplovstva

0
230

Pioniri akrobatskog zrakoplovstva u Turskoj Ali Ismet Ozturk i Semin Ozturk Sener izveli su fantastičnu predstavu na nebu iznad Eskisehira, a doživljaj je dodatno privukao pažnju jer se radi o ocu i njegovoj kćerci, piše Anadolu Agency (AA).

Ozturk je prvi profesionalni akrobatski pilot u Turskoj, a njegovim stopama krenula je i kćerka Sener koja je postala jedina žena koja se profesionalno bavi tom zahtjevnom disciplinom letenja.

Njih dvoje su zajedničku paradu izveli u Eskisehiru u kojem se nalazi i Međunarodni centar za akrobatsko zrakoplovstvo.

Ozturk je za AA kazao da je bio poseban doživljaj usklađivati zahtjevne manevre sa vlastitom kćerkom za kormilom partnerskog aviona.

“U ovom slučaju se ispostavilo da je učenik nadmašio učitelja. Semin je uložila mnogo truda i odricanja i nije bilo pitanje da li će me nadmašiti. Pitanje je bilo samo kada će to postići“, kazao je Ozturk.

Naglasivši da nije lako ujedno biti i otac i učitelj, Ozturk je kazao da je ključ njihovog uspjeha bio u rukama hrabre Semin koja se na vježbama ponašala kao regrut, a ne kao razmažena kćerka.

“Nakon mnogo sati provedenih u istoj kabini, Semin je postala pilot aviona ‘Pitts S2-B’, a ja sam preuzeo letjelicu ‘Mor Menekse’. Ona je lider tokom parade, a ja je pratim. Bila je to nevjerovatna erupcija emocija”, kazao je Ozturk.

On je dodao da je ponosan na uspjehe koje Semin postiže na domaćoj i međunarodnoj sceni i što predstavlja simbol hrabrosti turskih žena.

Jedina žena profesionalac u akrobatskom zrakoplovstvu u Turskoj, Sener, kazala je za AA da s ocem ima izgrađene odlične paralelne odnose, prvo kao roditelja i kćerke, a zatim i kao učitelja i učenice.

“Neopisiva je sreća kada na nebu pored sebe vidim oca koji strpljivo čeka i prati svaki moj manevar”, kazala je Sener i dodala da je veoma važno to što ih ostatak porodice podržava u poslu koji rade.

Najznačajnijim svojim letom Sener smatra učešće na međunarodnoj smotri koja je u julu ove godine održana u Rumuniji, a na kojoj je nastupila kao i kao jedina žena i kao najmlađi učesnik.

Otac i kćerka Ozturk će sredinom ovog mjeseca u Eskisehiru ponovo zajedno letjeti na međunarodnoj smotri koja će okupiti 50 akrobatskih pilota iz najmanje sedam zemalja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here