Osmomjesečna Laila Anwar al-Ghandour postaje simbol krvoprolića u Gazi

0
200

Laila Anwar al-Ghandour, osmomjesečna beba, preminula je zbog udisanja plina iz suzavca, piše Ministarstvo zdravlja Gaze. Ministarstvo naglašava da je 60 Palestinaca preminulo u masovnom protestu protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Oko stotinu hiljada Palestinaca u Pojasu Gaze je u ponedjeljak demonstriralio protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu. U utorak, u nešto manjem broju, Palestinci su se opet okupili u Gazi i na Zapadnoj Obali kako bi obilježili dan Nakbe, ili katastrofe, dana kada je 1948. godine počeo masovni progon Palestinaca stvaranjem države Izrael.

Demonstracije su se održavale unutar Gaze u tzv. “zoni razgraničenja”, a izraelska vojska je koristila vatreno oružje i pucala na demonstrante unutar Pojasa Gaze.

Laila je bila najmlađa žrtva demonstracija od ponedjeljka ove sedmice. Prema Palestinskoj mreži za dijalog (Palestine Network for Dialogue) porodica al-Ghandour žive u Shati distriktu, u zapadnoj Gazi.
Na društvenim mrežama su se pojavile slike slike porodice al-Ghandour kako se pozdravljaju posljednji put sa tragično stradalom bebom Lailom. Najmanje osam Palestinaca mlađih od 18 godina je preminulo na protestima u ponedjeljak, piše Al Jazeera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here