Oružani napad na konvoj sa uranijumskim gorivom

0
394

Naoružane osobe napale su konvoj kamiona sa uranijumskim gorivom na putu prema atomskoj centrali nedaleko od brazilskog grada Rio de Janeiro, saopštila je policija. Konvoj je napadnut dok je prolazio kroz zajednicu koju kontrolišu krijumčari droge u turističkom mjestu Angra dos Reis, 145 kilometara od Rija.

Policija koja je bila u pratnji konvoja reagovala je i uslijedio je oružani obračun. Niko nije povrijeđen niti priveden, prenio je BBC. Konvoj je stigao bezbjedno u atomsku centralu 20 minuta poslije napada.

Ovo je bio novi incident u seriji sličnih događaja u oblasti koja je popularna među turistima.

Konvoj je prevozio uranijumsko gorivo proizvedeno u mjestu Resende, a namijenjeno je jednoj od dvije nuklearne elektrane u Angri dos Reisu, koje su puštene u rad 2001. godine.

Uranijum je bio transportovan u oklopnim kontejnerima u “prirodnom stanju”. To znači da ne predstavlja nikakav rizik, pošto je nivo radijacije kojom zrači isti kao kod uranijuma koji se pronalazi u prirodi, saopštila je državna agencija “Elektronuklear”.

Agencija navodi da konvoj nije bio izložen direktno napadu, nego da se pucnjava desila dok su kamioni prolazili tim dijelom grada.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here