Video/Orkanska bura divlja Dalmacijom: Valovi od pet metara, na Biokovu tri stupnja

0
350

Zbog snažnih udara bure i valova koji su na Jadranu mjestimice dosezali i pet metara, danas popodne otkazano je više trajektnih i katamaranskih linija na splitskom plovnom području, temperatura u Dalmaciji spustila se za desetak stupnjeva, a na Biokovu su izmjerena 3,3 Celzijeva stupnja.

“Otkazane su trajektne linije Sumartin – Makarska i Sućuraj – Drvenik”, rekla je za Hinu voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić. Prema njezinim riječima, poslijepodne su otkazane i sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima.

Najavljena hladna fronta svom je silinom stigla na hrvatsko primorje. Zbog jake bure i vjetra na splitskom području, u ponedjeljak poslijepodne više zrakoplova nije sletjelo u zračnu luku te su neko vrijeme nadlijetali šire splitsko područje i usmjeravali se na druge zračne luke, doznaje se od pomoćnika direktora splitske zračne luke Pere Bilasa.

Dok u Podvelebitskom kanalu udari bure dosežu 150 km/h, pomalo iznenađujuće snažna bura puše na širem splitskom području. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjereni su orkanski udari vjetra do 122 km/h.

Bura lomi grani i čupa iz korijena čitava stabla. Tako je bura srušila cijelo stablo na rivi u Kaštel Sućurcu, srušenih stabala ima na Marjanu, a jedna je grana pala u Ulici Table na Skalicama. U Ulici Domovinskog rata u blizini nebodera Westgate, bura je iščupala krov autobusne stanice.

Zbog orkanskih udara vjetra, ali i grmljavinskih oblaka koji se stvaraju, nastali su problemi u zračnom prometu. Kako se može vidjeti na stranici Flightradar24, nekoliko zrakoplova koji su trebali sletjeti u Split posljednjih pola sata kruže nad otvorenim morem, javio je portal Dalmacija Danas.

“Jaka je bura stvorila teškoće za slijetanje zrakoplova u našu zračnu luku te su zrakoplovi iz Zagreba, Pariza, Londona, Frankfurta, Stuttgarta, Berlina i Praga odlučili biti u holdingu, što to znači da su na većim visinama nadlijetali šire područje čekajući da se vrijeme poboljša kako bi mogli sletjeti u splitsku zračnu luku”, rekao je Bilas za Hinu i dodao da su se za vrijeme holdinga neki od tih zrakoplova odlučili za “alternativna slijetanja u zračne luke u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu”.

Po njegovim riječima, udari bure bili su i do 35 čvorova, a u kasnije poslijepodne stanje se počelo smirivati te su zrakoplovi iz Milana, Hamburga i Beograda sletjeli u splitsku zračnu luku.

Bilas je rekao kako nije bilo teškoća pri polijetanju zrakoplova iz splitske zračne luke jer je ono manje zahtjevno od slijetanja.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here