Opera “Zmaj od Bosne” 13. marta u BKC Tuzla

0
723

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar.

Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim od najvažnijih kulturno-umjetničkih, ali i produkcijskih događaja ove ustanove u 2017. godini.

– U minuloj godini oborili smo sve rekorde u broju organizovanih kulturnih događaja i posjetom. Brojne kulturno-umjetničke i druge manifestacije u BKC-u Tuzla vidjelo je više od 80.000 posjetilaca. U ovoj godini želimo nastaviti taj trend, a opera „Zmaj od Bosne“ koja govori o životu za bh. povijest značajne ličnosti Husein Kapetana Gradaščevića, svakako je jedna od najznačajnijih i najzahtjevnijih priredbi u našoj ustanovi – kaže direktor Bajić.

Muziku za operu „Zmaj od Bosne“ komponovao je Tuzlak Asim Horozić, režiser je Ozren Prohić, dok je libreto uradio tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

U ovom muzičko – scenskom spektaklu učestvuje više od 100 izvođača. U projektu koji je pripreman tri mjeseca učestvuju veliki hor opere i balet Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci i Sarajevska filharmonija. (F, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here