Općinski sud Tuzla nepravomoćnom presudom osudio direktoricu Hotela Tuzla

2
493

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Amaliju Simić (54) iz Tuzle i pravno lice d.d Hotel Tuzla zbog produženog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. Amaliji Simić je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci, dok je pravnom licu Hotel Tuzla izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM. Također, presudom se od Hotela Tuzla, po pravosnažnosti presude, oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 160.000 KM.

Podsjećamo, optužnicom se Amalija Simić tereti da je, dok je obavljala funkciju direktorice d.d Hotel Tuzla, u periodu od 2008. do kraja 2013. godine iskoristila svoj službeni položaj i ovlašćenja tako što je donosila odluke da se sredstva prikupljena po osnovu obračunate i naplaćene boravišne takse, a što je ukupno za navedeni period bio iznos od oko 220.000 KM, ne uplaćuju na račun Turističke zajednice TK, nego da se novac koristi za poslovanje Hotela Tuzla, postupajući tako suprotno Uredbi o boravišnim taksama FBiH. Postupajući po njenim odlukama i nalozima uposlenici su novac od boravišnih taksi podizali i uplačivali u blagajnu hotela, odakle je vršena isplata za različite troškove poslovanja, dok je samo dio naplaćenih boravišnih taksi u iznosu od oko 60.000 KM uplaćen na račun Turističke zajednice TK.

Na taj način je pribavljena protivpravna imovinska korist d.d Hotel Tuzla u iznosu od oko 160.000 KM. (rts)

2 Komentari

  1. Pa ljudi moji za taj isti hotel postoji krivicna prijava protiv imamovica vec vise godina pa niko nista.po kojim kriterijima radi pravosudje u tuzli

  2. Nadam se da je ova nepravosnažna presuda, ujedno početak i nagovještaj da se u Općinskom sudu i Kantonalnom tužilaštvu došlo do zaokreta, da se ozbiljno “prihvatilo posla”, te da su u tim institucijama počeli da pušu neki novi vjetrovi.
    Za nadati se da je došlo vrijeme i za krivičnu prijavu radnika hotela ” Tuzla”, upućenu Tužilaštvu TK prije nekoliko godina, na ime dotične gospođe, njenog “mentora”, alfa i omege i uvrijeđenog “Slovenca” inicijala “F.S.” , kao i trećeg “bisera”, u to vrijeme direktora kantonalne agencije za privatizaciju “Z.H.”
    Dovođenje karaktera ove presude u vezu sa takozvanim “Faraonom” je čista glupost i ne poznavanje suštine problema. Višegodišnja nepravda, uništeni životi i obespravljenost nad većinom radnika hotela “Tuzla” treba da dobiju svoje pravo ime i satisfakciju prema tim ljudima.
    U ovom slučaju to je jednostavno ono: kriminal i nezakonite radnje ne poznaju granice, ne moraju da imaju stranački predznak i ne moraju striktno da budu politički obojeni.
    Prije svega ovo je klasičan primjer onoga, kako bi se u narodu reklo: Kako si posijao, tako ćeš i pobrat!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here