Odobreno: Psi iz BiH se mogu izvoziti u EU samo iz šest skloništa

0
375

Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Europske unije u cilju udomljavanja iz Kancelarije za veterinarstvo BiH ističu da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Evropske Unije i to isključivo iz skloništa za pse koje je odobrio Ured za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu s propisima Europske Unije.

U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Europsku Uniju. Ovakav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju. Na ovakav način napušteni psi se upućuju usključivo u skloništa za pse u državama Evropske Unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu sa propisima države članice u kojoj se nalazi sklonište.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su:

Udruženje Građana „SOS šapica“ – Brezik Laminci 296, Dubrave, Gradiška

UG „Posljednja Oaza“ – Donja Mahala II, Orašje

Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać – Voćarska b.b., Bihać

JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla – 21. decembra 4, Tuzla

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. – Brčko

„Fondacija Đorđević“ – Prisade, Doboj

Ukoliko druga skloništa za pse žele da budu odobrena za ovakav vid legalnog izvoza napuštenih pasa potrebno je da ispunjavaju uslove Pravilnika o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati skloništa životinja i da podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcijski nadzor skloništa u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju.

“Pozivamo sve građane i nevladine organizacije koji žele da budu uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Evropske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informisanja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa.

Ovim putem napominjemo da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Evropske Unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz Bosne i Hercegovine koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku Uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama”, kazali su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here