Od naredne školske godine u TK gimnazija informacionih tehnologija

0
526

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju ovog kantona.

Izmjenama ovog zakonskog rješenja vrši se usklađivanje u pogledu promjene naziva, odnosno Općina Tuzla je promijenila status u Grad Tuzla, kao novi oblik administrativnog organizovanja u okviru lokalne samouprave.

Također, vrši se usklađivanje postojećeg zakona, s obzirom na to da je od ove godine prestalo s radom Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a započelo s radom Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović izjavio je za Fenu da se izmjene ovog zakona najviše odnose na uvođenje novog tipa gimnazije, koji je vezan za IT sektor, odnosno gimnazija informacionih tehnologija.

Po njegovim riječima, očekuje se da će ovim potezom biti povećan upis učenika u gimnazije, za koje smatra da daju najbolji osnov za visoko obrazovanje. Stoga je važno, kako ističe, ojačati ih i kroz uvođernje novih smjerova.

Izmjenama ovog zakona stvorene su pretpostavke da od naredne školske godine učenici mogu upisati i gimnaziju informacionih tehnologija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here