Objavljeni detalji o rudarskoj nesreći kod Srebrenice: Još se traga se za rudarima

0
123

U jamskom kopu Braćan Rudnika “Boksit” na području Srebrenice odronila se veća količina materijala koja je zatrpala rudare Slavišu Žugića (44) iz Milića i Branislava Ostojića (30) iz Zvornika, saopćeno je iz kompanije “Boksit”.

U saopćenju se navodi da je riječ o kvalifikovanim i iskusnim rudarima.

Nesreća se dogodila oko 10 sati kada se na rudare obrušila veća količina materijala iz krovnog dijela pripremnog hodnika.

“Odmah nakon saznanja, direktor Sektora ‘Rudarstvo’ Dragan Simić obavijestio je republičke rudarske i geološke inspektore koji su već u popodnevnim satima bili na licu mjesta”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik kompanije “Boksit” Rajko Dukić odmah je o svemu obavijestio komandira Policijske stanice u Milićima, a preko njega i Policijsku upravu u Zvorniku.

“Ekipa čete za spašavanje, kao i zaposleni, našli su se ubrzo na licu mjesta, čineći sve da se odstrani materijal i dođe do zatrpanih rudara”, dodaje se u saopštenju.

Nadležni inspektori izvršili su uviđaj i očekuje se da će oni, kao mjerodavna službena lica, dati odgovarajuće izjave, a dalja istraga će pokazati da li je bilo određenih propusta koji su doprinijeli da dođe do nesreće, dodaje se u saopštenju.

Radna jedinica Podzemna eksploatacija “Braćan” posluje u okviru sektora “Rudarstvo” kompanije “Boksit” Milići. (srna)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here