Obilježena 76. godišnjica Bitke na Sutjesci

1
132

Stotine članova antifašističkih udruženja iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije obilježilo je na Tjentištu godišnjicu Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata. Sa zastavama država iz kojih dolaze, ali i bivše Jugoslavije, prepoznatljivim partizanskim kapama i petokrakama te slikama Josipa Broza Tita, pored spomenika herojima Sutjeske i spomen kosturnice u kojoj počivaju poginuli partizani, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali su počast herojima.

“Dolazimo svake godine. Obilježavamo jer je značajno, a nadamo se da će doći i do nekih promjena, da fašisti odu s vlasti više”, kaže Uzeir Karadža iz Bugojna.

“Motiv je… mi gajimo, baštinimo puteve Titove revolucije. Mislim da je to bio ispravan prava. Ovo današnje vrijeme vjerovatno će izvući neku pouku iz svega toga”, dodaje Enver Šumar, sekretar UABNOR-a Bugojno.

U podnožju monumentalnog spomenika organizovan je bogat kulturno-umjetnički program, a u obraćanjima predstavnika Saveza antifašista BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore naglašen je značaj bitke tokom koje je osujećena ofanziva njemačke vojske i domaćih izdajnika, poznata pod nazivom “Švarc”, te su se, iako uz velike gubitke, partizanske jedinice s Glavnim štabom i vrhovnim komandantom Titom, uspjele probiti iz obruča.

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here