Obilježena 25. godišnjica oružanog otpora Tuzlaka agresiji na BiH

0
242

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima kompleksa Slana Banja u Tuzli, te na Spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana sjednica Skupštine općine Tuzla na današnji dan prije 25 godina, obilježen je 4. april 1992. godine, datum koji je vezan za odluku o oružanom otporu građana Tuzle agresiji na BiH.

Vijence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Tuzla i predstavnici mnogobrojnih udruženja, organizacija, kao i građana.

Na današnji dan prije četvrt stoljeća Skupština općine Tuzla donijela je Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Nakon odavanja pošte stradalima u odbrambenom ratu i polaganja cvijeća, ovim povodom je upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla kojoj su prisustvovali i predsjednici udruženja i učesnici narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945., te odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. godina, predstavnici konzulata Republike Hrvatske, odbornici i predstavnici izvršne vlasti Skupštine općine Tuzla iz tog perioda.

Među ostalima, današnjoj svečanosti prisustvovali su neki od neposrednih aktera povijesnih događaja vezanih za herojsku odbranu Tuzle među kojima i Selim Bešlagić, Mehmed Bajrić Meša, Ivo Divković, general Hazim Šadić, Sadik Latifagić i drugi. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here