Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara

0
189

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, u cijelom svijetu, se obilježava na 29. oktobar s ciljem da se informiše javnost i doprinese edukaciji šire populacije o važnosti blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije u prepoznavanju prvih znakova moždanog udara.

Tim povodom Klinika za neurologiju UKC Tuzla, u ponedjeljak, 29. 10. 2018. godine, u 10 sati, na Klinici za neurologiju UKC Tuzla (Plava bolnica, 4 sprat), organizuje konferenciju za novinare.
Moždani udar svakih šest sekundi usmrti jednu osobu u svijetu.

Širom svijeta danas se obilježava Dan borbe protiv moždanog udara. Skoro 17 miliona ljudi doživi moždani udar svake godine, a blizu 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti.

Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Zbog toga je važno prepoznati simptome i raditi na prevenciji.

U BiH, kao i širom svijeta, danas će biti održane brojne aktivnosti pod motom “Ustani ponovo nakon moždanog udara”, a posvećen je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Od moždanog udara u Federaciji godišnje umre 2.000 ljudi, dok je iz UKC RS ponovljeno da ovo oboljenje poprima obrise epidemije.

“Prema našim podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci (podaci dobijeni prilikom obilaska svih bolnica u RS), svake godine imamo skoro 4.500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se na našim prostorima pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika”, kazali su iz UKC RS.

Pacijenti koji su imali moždani udar u 80 posto do 90 posto slučajeva imali su povišen krvni pritisak, a 80 posto povišene masnoće u krvi.

Upozoravajući znaci moždanog udara su iznenadna slabost ili trenjene lica, ruke ili noge jedne strane tijela, problem s govorom kao što je otežano izgovaranje i iznenadna zbunjenost, problem s vidom, jaka glavobolja, te vrtioglavica koja uzrokuj otežani hod, posrtanje, gubitak ravnoteže itd.

“Moždani udar se može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rijeđe pucanja krvnog suda u mozgu. Moždani udar se može spriječiti ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolesti i, posebno, povišen krvni pritisak. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživelih uspije da se u potpunosti vrati u normalno stanje”, kazali su iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara uspostavila je Svjetska zdravstvena organizacija 2006. godine s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here