Obilježavanje godišnjice bitke na Brčanskoj Malti i odbrane Tuzle (Foto)

0
486

U Tuzli je i ovoga 15. maja obilježena godišnjica bitke na Brčanskoj Malti, koja se smatra početkom oružane odbrane Tuzle i ovog dijela BiH od agresora.

Ovom prilikom na 27. godišnjicu delegacije Vlade FBiH, Vlade Tuzlanskog kantona, Gradske uprave, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija položili su cvijeće i odali počast vojnim i civilnim žrtvama na spomen obilježje na Brčanskoj Malti, te na Slanoj Banji.

Bivši pripadnici ratnih jedinica policije i Armije BiH, kao i predstavnici tadašnje vlasti, podsjetili su se na značaj 15. maja kao jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Tuzle.

Prilikom izlaska iz Kasarne „Husinska buna“, 15. maja 1992. godine, pripadnici JNA i paravojne formacije tzv. Republike Srpske izazvali su incident pucanjem iz vatrenog naoružanja po razim objektima u naselju Slavinovići, nakon čega je donesena odluka Kriznog štaba općine Tuzla da se „na vatru odgovori vatrom“.

Ovaj slučaj, poznat kao „Tuzlanska kolona“ bio je i još je predmet sudskih procesa u kojima poražena strana na svaki način pokušava događaj prikazati kao zločin protiv pripadnika JNA.

Dokazano je da su u sukobu na Brčanskoj Malti poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika JNA iz kolone, dok to agresorska strana prikazuje s iskrivljenim činjenicama.

Delegacija Vlade RS i porodice nastradalih vojnika ni ove godine nisu došle u Tuzlu kako bi na mjestu stradanja vojnika položili cvijeće. navodno, iz bezbjednosnih razloga, pa će pomen stradalim vojnicima JNA upriličiti u Bijeljini. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here