Novalić: TTU Energetik formiran iz poslovnih razloga, ne iz socijalnih

0
697

Premijer FBiH Fadil Novalić u okviru današnje posjete Tuzlanskom kantonu, u sjedištu kantonalne vlade sastao se sa predstavnicima Uprave privrednog društva „TTU energetik“ d.o.o. Tuzla, koje su formirale EPBiH i RMU Banovići.

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao novinarima da su resorno federalno i kantonalno ministarstvo radili godinu i mjesec na revitalizaciji TTU-a.

– Ideja o tome nije nastala iz socijalnih razloga, već zato što je nekadašnji TTU snabdijevao energetski kompleks rezervim dijelovima i pomoćnom opremom u termičkim procesima. TTU je postao nefunkcionalan, a ta se oprema proizvodi većinom izvan naše zemlje -izjavio je Novalić.

Smatra da je bilo logično da se stvari “vrate na početak” i da počne raditi za RMU Banovići i EPBiH, koje su, kako kaže, dvije moćne kompanije sa 18.000 uposlenih i koje troše oko 200 miliona KM za održavanje.

– Mi smo to uradili isključivo iz poslovnih razloga – poručio je Novalić.

Napomenuo je nadolazeće projekte TE Blok 7 i Banovići, tvrdeći da je ugovoreno 15 posto učešća domaćih kompanija, tako da će, kako kaže, posla biti i iz domena TTU-a, npr. pomoćni sistemi i snabdijevanje ugljem.

– Drago mi je da smo pogodili socijalnu stranu, ali ona nije dominanta, bit će angažovani bivši radnici TTU koji znaju raditi taj posao -kazao je Novalić.

Istakao je da će kompanija “TTU Energetik” biti upravljana poslovnom logikom, ne sindikatom i da je napravljena zbog biznisa, a firmom će upravljati menadžent, a njime vlasnici, a posredno i Vlada FBiH kao vlasnik dvije kompanije za koje će raditi (RMU Banovići i EP BiH).

Premijer TK Bego Gutić izrazio je zadovoljstvo što je “konačno došlo do realizacije obećanja koje su prije više od godinu premijer Novalić i on dali na prvom radnom sastanku koji je bio u prostorijama TTU-a”.

Tvrdi da je kompanija predviđena da na tržištu rada ostvari svoj profit, da to nije kompanija koja je osnovana za neke socijalne potrebe, a radnici koji su radili u TTU, putem javne procedure, će imati prednost pri zapošljavanju.

Po njegovim riječima, predviđeno je da 70 radnika počne raditi u januaru, a kako kaže, prema informacijama od EPBiH postoji potreba za ugovaranjem posla u vrijednosti pet miliona KM.

Gutić je dodao da je , prema procjenama, ovoj kompaniji potrebna realizacija na godišnjem nivou od 10 miliona kako bi mogla rentabilno poslovati sa oko 200 uposlenih.

Očekujemo da ćemo naći posao za 10 miliona, imajući u vidu potrebe kompanija koje su je formirale, poručio je Gutić.

Na pitanje novinara o stanju u Livnici čelika Tuzla, premijer Novalić je rekao da revitalizacija ovog privrednog društva nije moguća.

– Livnica je bila predmet našeg interesovanja u najranijoj fazi, ne zbog štrajka glađu radnika, nego zato što je imala potencijala, a vrijedne su i nekretnine na tom mjestu -kazao je Novalić.

Tvrdi da su postojali pregovori sa dva partnera, ali se u međuvremenu dogodilo jako smanjenje otkovaka koji su konkurenti čeličnom livu.

– Na svjetskom tržištu čelični liv se povlači i mi smo odustali od toga -pojasnio je. (F)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here