Nosioci pravosudnih funkcija: U finansijskim izvještajima nema rubrika o načinu i datumu stjecanja imovine

0
200

Nosioci pravosudnih funkcija popunjavat će finansijske izvještaje u kojima, upozoravaju iz Transparency Internationala BiH, nema bitnih stavki, a to je rubrika o načinu, te datumu stjecanja imovine. Iz VSTV-a BiH ističu da se mora promijeniti zakon, a struka upozorava da informacije mogu biti zloupotrijebljene.

VSTV BiH je na prošloj sjednici usvojio novi prijedlog obrasca finansijskog izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija. Iz Transparency Internationala BiH upozoravaju da su izostavljeni bitni dijelovi kojima se dodatno pojačava percepcija javnosti da predstavnici pravosuđa ne žele dati informacije o imovini koju posjeduju.

«Prvi dio se odnosi na rubrike u vezi s porijeklom, odnosno načinom stjecanja imovine te vremenom stjecanja imovine. Druga sporna stvar je da je bilo predviđeno da se informacije koje se podnose u finansijskim izvještajima odnose i na bračne drugove, djecu i usvojenike, bez obzira na to da li žive u istom domaćinstvu što VSTV nije dozvolio», navodi Ivana Korajlić, portparolka TI-ja BiH.

Iz VSTV-a BiH naglašavaju da je radna grupa predložila stavke koje su TI-ju sporne, ali ističu – da bi one bile implementirane, potrebno je da državni parlamentarci pristupe izmjenama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH: «Krug osoba čiji se podaci dostavljaju u obrascu finansijskog izvještaja usklađeni su Zakonom o VSTV sukladnom kojem izvještaj uključuje i informacije o bračnom drugu i djeci s kojim sudije i tužioci žive u istom domaćinstvu».

Struka pozdravlja da postoji uvid o načinu stjecanja imovine prije i poslije stupanja na određenu pravosudnu funkciju. Međutim, zbog mogućih zloupotreba i sigurnosnih rizika po za porodicu nosilaca pravosudnih funkcija te informacije moraju biti dostupne na zahtjev, a ne široj javnosti.

«Puno je ljudi koji bi to mogli shvatiti kao poziv i kao identifikaciju mete koju se može napasti ucjenama, otmicama, može neko napasti na porodicu bez obzira na to što je tužilac. Ako mu neko traži otkupninu za to dijete, on je onda obični građanin», upozorava Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Dok javnost traži informacije o imovinskom stanju nosilaca pravosudnih funkcija, VSTV BiH ima druge, prioritetnije obaveze u narednom periodu.

Na narednoj sjednici bit će izabran zamjenik v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Koji kriteriji će presuditi prilikom imenovanja – stručnost ili kompetetnost, nacionalna ili možda politička podobnost – saznat će se 25. i 26. oktobra.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here