Norveški ministar uputio izvinjenje Turskoj zbog skandala na NATO vježbi

0
351

Norveški ministar odbrane Frank Bakke-Jensen je uputio izvinjenje Turskoj zbog skandala na NATO vježbi “Trident Javelin” u njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Takva poruka ne predstavlja stav i politiku Norveške i lično se izvinjavam za sadržaj poruke”, navodi se u saopćenju koje je uputio ministar Bakke-Jensen.

Norveški ministar je naglasio da je Turska, kako je naveo, “važan saveznik NATO-a”, dodajući da Norveška duboko cijeni saradnju s tom zemljom.

“Norveški državljanin je uklonjen sa vježbe nakon incidenta. Provest ćemo opsežnu istragu o incidentu i poduzeti odgovarajuće mjere na osnovu njenih rezultata”, rekao je Bakke-Jensen.

S druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je po drugi put uputio izvinjenje Turskoj zbog jučerašnjih dešavanja na NATO vježbi “Trident Javelin” u Norveškoj.

Stoltenberg je tokom sastanka na Halifax međunarodnom sigurnosnom forumu u Kanadi načelniku Generalštaba turske vojske Hulusiju Akaru uputio “otvoreno izvinjenje”.

Na zahtjev generalnog sekretara NATO-a na marginama Foruma je održan sastanak dvojice čelnike, prilikom čega je Stoltenberg po drugi put uputio izvinjenje Turskoj zbog jučerašnjih dešavanja na NATO vježbi u Norveškoj.

Norveški oficiri koji su tokom NATO vježbe aktuelnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i prvog presjednika Turske Kemala Ataturka prikazali u neprijateljskom tonu, razriješeni su dužnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here