Nikšić raspustio KO SDP TK, koordinator Povjereništva Denis Bećirović

3
282

Na osnovu ovlaštenja koje mu pruža Statut SDP-a BiH, predsjednik ove stranke Nermin Nikšić donio je odluku o raspuštanju organa Kantonalne organizacije SDP TK i uvođenja Povjereništva u tamošnju organizaciju.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, Kantonalni odbor SDP BiH TK na svojoj sjednici od 1. jula 2019. godine, donio je zaključak da su “u skladu sa svojim kapacitetom otpočeli razgovore oko uspostave vlasti na TK sa partnerima”, te da će učiniti sve kako bi se vlada u ovom kantonu uspostavila u što kraćem vremenskom periodu.

– Odmah nakon toga imali smo priliku vidjeti kako su otpočeli razgovori sa SDA čime su nedvosmisleno prekršene odluke i zaključci Glavnog odbora SDP BiH potvrđeni usvajanjem izvještaja o radu tog organa stranke od strane delegata Kongresa. Uprkos svim jasnim činjenicama nisam želio žuriti sa bilo kakvim sankcijama očekujući da će ljudi u rukovodstvu kantonalne organizacije shvatiti težinu odluke koju su donijeli, te da će odustati od njene realizacije. Umjesto toga, svjedoci smo da se povećava medijski pritisak, da se produbljuje jaz unutar organizacije i narušava jedinstvo na način da se međusobno sukobljavaju organizacije, da se vrši pritisak na pojedine zastupnice i zastupnike kako bi ih se privolilo da promijene svoju odluku. Smatram kako su Kantonalna organizacija i njegovo rukovodstvo donošenjem zaključaka oko formiranja vlasti u TK, a posebno otvaranjem pregovora sa SDA, potpuno svjesno i grubo prekršili odluke i zaključke Glavnog odbora SDP BiH donesene na 17. sjednici održanoj 9. februara 2019. godine, te na 18. sjednici održanoj 19. marta, koje je prihvatajući izvještaj o njegovom radu potvrdio i 7. redovni Kongres, kao najviši organ SDP Bosne i Hercegovine – obrazložio je Nikšić.

Rekao je da su članovi rukovodstva organizacije svjesni kako je Statutom SDP BiH propisano da Glavni odbor stranke jedini ima nadležnost da donosi odluku o uspostavljanju koalicija sa drugim strankama, zbog čega su zaključci KO SDP TK izvan njihove nadležnosti, pa samim tim i ne mogu proizvesti bilo kakvo dejstvo prema vani, ali ni unutra, prema članicama i članovima organizacija iz TK koji ih ne budu poštovali.

Statutom SDP BiH, pored ostalog, propisano je da predsjednik u hitnim slučajevima može donijeti odluke iz domena predstavljanja i zastupanja SDP BiH koje se temelje na odlukama i stavovima organa naše stranke.

– Imajući u vidu da sam trenutno jedini organ na nivou SDP BiH u punoj funkciji, s jasno utvrđenim pravima i obavezama, svjestan činjenice da ovakvim djelovanjem rukovodstvo kantonalne organizacije, koje se ponaša kao autonomni potpuno otuđeni dio organizacije i na taj način nanosi sve veću političku štetu po SDP BiH, svjesno krši odluke viših organa, narušava jedinstvo djelovanja u organizacijama i između pojedinih organizacija, iskoristio sam svoje ovlasti i donio odluku o raspuštanju organa Kantonalnog odbora SDP TK. Dužan sam donijeti i mjere koje će osigurati nesmetano funkcionisanje organizacije. Zato sam donio odluku o imenovanju povjereništva i sa jasno definiranim zadacima utvrđenim u dispozitivu ove odluke – objasnio je Nermin Nikšić.

Kao koordinator za rad povjereništva za TK i SDP BiH imenovan je Denis Bećirović što bi, prema riječima Nikšića trebalo osigurati potpunu koordinaciju, pomoć i saradnju na ostvarivanju postavljenih zadataka.

– Smatram da bi nastavak ovakvog djelovanja Kantonalnog odbora samo još više dodatno zbunjivao javnost, naše članove, simpatizere i glasače, što bi nanosilo političku štetu SDP-u, zbog čega sam donio odluke kao u dispozitivu koja stupa na snagu danom donošenja – navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

Nakon raspuštanja organa Kantonalne organizacije, Nikšić je imenovao Povjereništvo Kantonalne organizacije SDP BiH TK u sastavu:

Dževad Hadžić (Kalesija), Edis Dervišagić (Gradačac), Nusret Helić (Gračanica), Slađan Ilić (Tuzla), Amila Hodžić (Živinice), Nisvet Sejdinović (Srebrenik), Zlatan Čufer (Lukavac), Alen Karić (Doboj Istok), Nenad Todorović (Banovići), Ivo Divković (Tuzla), Mujo Hasić (Gračanica), Refik Avdić (Kladanj), Admir Selimović (Sapna) i Hajrudin Hodžić (Teočak). (sa, tl)

Download PDF

3 Komentari

  1. Očekivano!
    Nego Bijediću, ti sa svojim istomišljenicima pod ruku, usput navratite kod “Demokratkse fronte”, pokupi istomišljenika, pa zajedno pravac centrala SDA. Potpiši brate pristupnicu, jer vlast je vlast.
    A ima i one: Svaka ptica svome jatu leti!

  2. Kojem jatu ide imamovic nadam se da ce sdp ostati u govnima u koja ih je ovaj mamun doveo.crvena tuzla nekad bilo sad je to privatna prcija kretena imamovica sutra ako bog da izlazim iz ove stranke

    • Oojicu kretena izbaciti iz SDP-a, znači i Bijedića i one koji su se priklonili Kuki i Begi i Imamovića koji je svojim totalitarizmom i svađalčkom politikom doveo do raskola u partiji. Ima li među mlađim esdepeovcima iko s mudima da okupi hrabre da rasture ovu bandu koja vedri i oblači 20 godina. Doveli su Tuzlu na nivo selendre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here