Nezvanično: Koalicija Imamović – Kukić u Muzeju istočne Bosne!?

1
1584

Vijećnica Gradskog vijeća Tuzla, Nataša Perić, „čuvarica lika i djela Jasmina Imamovića od zlih priča i nezgodnih pitanja”, Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona, imenovana je ponovo za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Muzej istočne Bosne! Ne bi to bilo čudno, jer je riječ o istoričarki, da se ne zna kako je još od polovine juna 2000. godine osnivačka prava te kulturne institucije preuzela je Skupština Tuzlanskog kantona. U ovom slučaju, gotovo je nemoguće pronaći mjesto na rukovodnim funkcijama koja nisu zaposjeli oni koji (još) drmaju Skupštinom i Vladom TK, a to je prevashodno PDA.

Imenovanje Nataše Perić, inače člana Predsjedništva Gradskog odbora SDP Tuzla, za vršioca dužnosti direktora Muzeja, od strane Vlade PDA kojom iz sjene upravlja predsjednik Pokreta demokratske akcije BiH, Mirsad Kukić, odjeknula je kao prava politička senzacija. Naime, predsjednik SDP, Nermin Nikšić kao i Glavni odbor te stranke, nije dao saglasnost da SDP, kao pobjednička stranka na opštim izborima u Tuzlanskom kantonu, uđe u koaliciju sa PDA kako bi se formirala izvršna vlast. Doduše, Nikšić je dao prešutnu saglasnost KO SDP Tuzla da mogu ući u takvu koaliciju, ali to nije potvrdio pismenom odlukom. Mnogi su u tome vidjeli pokušaj podvale predsjedniku Kantonalnog odbora SDP Tuzla, Enveru Bijediću da povjeruje „na časnu riječ“ kako bi ga nakon toga politički eliminisali i sklonili sa mjesta KO SDP koji iza sebe nosi 37 posto ukupnog broja glasova SDP na opštim izborima.

Zato je vjerovatni dogovor, odnosno koalicija Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića, izazvala veliko iznenađenje, jer je upravo Imamović bio glavni protivnik koalicije sa PDA i formiranja Vlade TK. Da li je koalicija Imamović – Kukić privatna stvar dvojice politikanata ili političara iza kojih stoji i Nermin Nikšić? Pokušali smo pitati Nikšića, ali smo na mobilnom dobili standardnu poruku: Mogu li vas nazvati kasnije?

Ni kriva, ni dužna, u politički procjep uvučena je i Nataša Perić, svakako jedna od onih koji se protive koaliciji s PDA, što joj, međutim, nije problem da je ljudi iz protivničke stranke imenuju ponovo za vd. direktorice.

Ako je riječ o politikanstvu i privatizaciji SDP od strane Imamovića, što mu nije strano, onda bi on trebao snositi političke konsekvence. U suprotnom, radovala bi koalicija dvije stranke u TK. Jer, bilo kakva vlast je gora od bezvlašća. (E.A.)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here