Nevakcinisana djeca neće moći biti upisana u školu?

0
415

Jedno od eventualnih rješenja problema sve manjeg broja vakcinisanih osoba jeste da se djeci bez kartona vakcinacije onemogući upis u školu, rečeno je na press konferenciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, javlja reporterka BHRT-a Arijana Misimović.

Na konferenciji je istaknuto da je epidemija morbila na području Kantona Sarajevo proglašena 2015. godine, te da nikada nije stavljena van snage.

Kako su rekli, Federacija Bosne i Hercegovine ima program obaveznih imunizacija, te je redovna vakcinacija jedina i najbolja mjera koja se može preduzeti.

Istakli su da FBiH i resorno ministarstvo posljednjih 10 godina kontinuirano rade na rješavanju problema vakcinisanja.

Iz Ministarstva su poručili da je KS uveo novčane kazne za roditelje koji svjesno odbijaju vakcinaciju, ali da je potrebno pojačati kontrolu, jer i dalje postoji mnogo roditelja koji se odlučuju ne vakcinisati djecu.

Podsjetimo, juče je sedmomjesečna beba u KS preminula od posljedica morbila, a to je prvi smrtni slučaj koji je zabilježen na području ovog kantona.

Beba je bila hospitalizovana na Pedijatrijskoj klinici tri sedmice, od čega je dvije sedmice bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega.

Djevojčica nije bila vakcinisana, potvrđeno nam je iz KCUS-a gdje je trenutno hospitalizovano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici.

Ukupan broj oboljelih od početka godine u Kantonu Sarajevo je povećan, odnosno 113 osoba.

Opštine u kojima je zabilježen najveći broj oboljelih su Opština Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Utvrđeno je da je većina oboljelih nevakcinisano.

Pogledajte više u prilogu reporterke BHT-a Arijane Misimović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here